L'independentisme no es trenca a la Mesa del Parlament. Els quatre membres d'ERC, Junts i la CUP al principal òrgan de la cambra han mostrat unitat aquest dimarts davant l'escrit presentat per la ultradreta de Vox, i que demanava la suspensió dels diputats republicans Josep Maria Jové i Lluís Salvadó després que se'ls hagi obert judici oral pels preparatius del referèndum de l'1 d'octubre. Així, i amb l'abstenció del PSC, la Mesa ha considerat per majoria que no es dona el supòsit de fet habilitant per aplicar l'article 25.4 en aquesta ocasió, a diferència del que va passar amb el cas de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Aquesta decisió de la Mesa no es pot reconsiderar.

Les diferències entre Borràs i ERC

Va ser divendres passat quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va dictar l'obertura de judici oral contra l'exconsellera de Cultura Natàlia Garriga, així com Josep María Jové i Lluís Salvadó per presumpta desobediència durant els preparatius de l'1-O. Als dos representants d'ERC també se'ls atribuïen delictes de prevaricació i malversació, relacionats així amb qüestions de corrupció.

És aquest fet el que havia generat malestar en el sector de Junts més proper a Laura Borràs. La presidenta de la cambra va ser precisament suspesa per delictes associats amb la corrupció. "El reglament del Parlament dirigia que s'aplicaria l'article 25.4 per casos de corrupció, i el delicte de malversació s'hi associa", va defensar ella mateixa en un vídeo, malgrat mostrar la seva solidaritat amb els diputats republicans. Així, Borràs confiava que s'aplicaria l'article, però anunciant que el seu partit votaria en contra. L'entorn de la presidenta retreia que "el que no pot passar és que s'anunciï l'obertura de judici i la Mesa no prengui cap decisió", tot i que siguin contraris a suspendre Jové i Salvadó. Finalment, però, el partit ha al·legat que "no hi ha malversació" per descartar demanar a la Mesa que estudiï una possible suspensió.

Per la seva banda, ERC va subratllar dilluns que no hi havia comparació entre el cas de Laura Borràs i Jové i Salvadó. La direcció republicana afirmava que no se sentien "interpel·lats" perquè la normativa parlamentària parla de corrupció. Marta Vilalta va rebatre els arguments: “Si Junts defensa que l’1-O és corrupció, ho haurà d’explicar. Qui ho cregui s’haurà begut l’enteniment”. Preguntada i repreguntada sobre si se’ls podria aplicar l’article del reglament que contempla la suspensió de funcions pels diputats processats per corrupció, des d’Esquerra Republicana són clars: “No ens sentim interpel·lats per aquest article. No estem davant d’un cas de corrupció, sinó de persones acusades per haver contribuït a posar les urnes". Finalment, el posicionament dels tres grups independentistes a la Mesa ha estat aquest.