Laura Borràs va ser suspesa com a diputada i presidenta del Parlament a través de l’article 25.4 del reglament de la cambra, després de l’obertura del judici oral pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Ara és el torn dels diputats i dirigents d’ERC, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, a qui s’ha obert judici oral per malversació per l’organització del referèndum de l’1-O. La mateixa presidenta de Junts ha comparat el seu cas amb els dels dos republicans. Però des de Calàbria no se senten “interpel·lats” perquè la normativa parlamentària parla de corrupció. I ha rebatut els arguments: “Si Junts defensa que l’1-O és corrupció, ho haurà d’explicar. Qui ho cregui s’haurà begut l’enteniment”.

El passat divendres, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obrir judici oral contra els actuals diputats d’ERC, Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, i contra la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, per malversació, desobediència, prevaricació i revelació de secrets oficials pels preparatius del referèndum de l’1-O des del Departament d'Economia. En la roda premsa posterior a l’executiva d’aquest dilluns, la portaveu republicana Marta Vilalta ha denunciat com “la justícia espanyola fa una passa més en el camí de la injustícia, de la persecució i la repressió política contra el moviment independentista”. La també secretària general adjunta els ha transmès el seu suport i ha deixat clar que “votar no és delicte ni ho pot ser”.

Preguntada i repreguntada sobre si se’ls podria aplicar l’article del reglament que contempla la suspensió de funcions pels diputats processats per corrupció, des d’Esquerra Republicana són clars: “No ens sentim interpel·lats per aquest article. No estem davant d’un cas de corrupció, sinó de persones acusades per haver contribuït a posar les urnes. No estem d’acord amb Marchena i Llarena”. I ha respost Laura Borràs, que ha equiparat els casos: “Qui ho cregui s’haurà begut l’enteniment”. També recorden que ningú ha apel·lat “de forma formal” a aquest precepte i no veuen necessaris cap informe jurídic perquè “no tenim cap dubte que l’1-O és democràcia i drets”.

 

En negociacions amb Moncloa

Aquesta setmana es produeix el debat final dels pressupostos de l’Estat al Congrés dels Diputats i encara no s’ha tancat l’entesa entre el PSOE i ERC per a l’aval definitiu als comptes. Marta Vilalta ha vaticinat que serà una “setmana llarga i intensa” i ha assenyalat que encara estan “en negociacions” en diversos fronts. Pel que fa al propi pressupost, segons ha avançat El Periódico, s’està treballant en un mecanisme per a garantir el compliment de les inversions a Catalunya. S’inspiraria en el model basc, segons el qual aquestes inversions serien cedides a la Generalitat per a garantir-ne l’execució. S’està negociant però no ha volgut entrar en concrecions. “Queden hores, dies i camí per recórrer”, ha assegurat la portaveu Marta Vilalta.

Però hi ha altres fronts oberts, com la reforma del Codi Penal. Marta Vilalta ha reiterat que s’”eliminarà” el delicte de sedició i que en cap cas “s’agreuja o es criminalitza la protesta” amb els desordres públics agreujats. Feta aquesta defensa, els republicans insisteixen en la reforma del delicte de malversació, que haurà de ser quirúrgica per no afectar casos de corrupció. Ha sostingut que tot plegat es podrà abordar en el tràmit parlamentari de la proposició de llei del PSOE i Unidas Podemos.

Pressupostos catalans

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, Marta Vilalta ha admès que “no hi ha gaires canvis”. Ha assenyalat que s’han “intensificat les reunions amb els grups que han mostrat predisposició” i ha refermat que la seva voluntat és poder arribar a una entesa amb Junts per Catalunya, els comuns i la CUP, excloent-ne novament el PSC. “Les negociacions les porta el Departament d’Economia i caldrà que se’n produeixin més”, ha assegurat la portaveu republicana. Això sí, ha rebutjat “operacions cosmètiques de maquillatge fiscal que no beneficien la ciutadania”, com creuen que proposa Junts.