La Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts que tots els diputats facin una donació del 25% del seu sou aquest mes d'abril per la lluita contra el coronavirus. Cada grups haurà de detallar on s’han destinat els diners de la donació i aquesta informació constarà a la fitxa web de cada membre. Amb aquesta retallada salarial, que inclou les dietes i els desplaçament, es donaran uns 250.000 euros en total, segons fonts parlamentàries.

L'òrgan del Parlament ha decidit fixar en el 25% la reducció dels diputats perquè, d'aquesta manera, suposa treure el mateix percentatge a tots els diputats, ja que les dietes es cobren en funció del territori on viu cada electe. La Mesa de la setmana passada ja va instar els diputats a donar les dietes per desplaçaments del sou del març a la lluita contra el coronavirus.

A més, el president del Parlament, Roger Torrent, també ha exposat la seva proposta de destinar més de 2 MEUR no executats del pressupost de la cambra del 2019 al Departament de Salut. I s'ha quedat que el departament d'Oïdoria de Comptes i Tresoreria del Parlament treballarà sobre aquesta proposta.

També JxCat ha proposat destinar la partida de la celebració dels 40 anys del Parlament al coronavirus, cosa que s'haurà d'estudiar en el pla econòmic per veure què pot donar la cambra a la lluita contra el coronavirus. Aquesta partida va ser molt polèmica durant la negociació del pressupost entre JxCat i ERC, ja que els republicans demanaven ampliar la partida per fer difusió de la celebració i els seus socis els acusaven de buscar la promoció personal del president Roger Torrent.

Reforma del reglament

En la reunió setmanal, que de nou s'ha celebrat telemàticament, també s'ha acordat admetre a tràmit la petició de JxCat de tramitar la lectura única de la reforma del Reglament del Parlament per celebrar plens telemàtics. El text preveu que es puguin celebrar plens i votacions a distància en casos excepcionals, com el de la crisi del coronavirus. Segons han informat fonts de la Mesa, s'ha admès a tràmit perquè "compleix els requisits tècnics" i ara "continuarà la tramitació a la Junta de Portaveus".

La Junta és qui decidirà quan s'inclou a l'ordre del dia dels plens ordinaris. Segons va aprovar la Mesa, es poden celebrar plens durant la crisi del coronavirus amb presència màxima de 21 diputats i vot delegat.

Aquest dimarts JxCat va presentar una proposta de reforma del reglament, en considerar que hi havia un bloqueig i que, després de gairebé quatre setmanes de confinament, s'havia d'avançar amb una proposta. JxCat assegura que la seva proposta és "de mínims" i ajustada al que van proposar els lletrats i considera que no hauria de trobar l'oposició de cap grup. 

ERC, però, es va mostrar sorpresa per la decisió, ja que assegura que s'estaven fent reunions per pactar la reforma de forma consensuada amb la majoria dels grups, i va acusar els seus socis de "prioritzar interessos partidistes".