JxCat ha registrat aquest dilluns una proposta per reformar el Reglament del Parlament i permetre l’activitat parlamentària per la via temàtica. El partit assegura que es tracta d'una "proposta de mínims" per permetre desencallar-ho amb un "ampli consens" i permetre els plens a distància durant el coronavirus.

Segons apunten en un comunicat, es tracta de "la mateixa que van proposar els lletrats del Parlament" i preveu que hi pugui haver sessions plenàries no presencials, amb votació telemàtica, "quan els diputats no es puguin desplaçar per motius diversos, entre els quals per crisis sanitàries com l’actual". La proposta que s’ha registrat demana també que la reforma es tramiti per la via d’urgència i per lectura única

El portaveu del grup, Eduard Pujol, assegura que no es tracta d'una "reforma estructural", sinó d'un petit ajust per "la crisi actual". El diputat ha recordat també que el Parlament de Catalunya va ser un dels primer parlament dels món i sempre ha estat "a l'avantguarda" i ha lamentat que estigui "quedant enrere", quan "moltes cambres s’han posat al dia molt més ràpid que nosaltres amb qüestions telemàtiques". 

 

El grup, que havia apostat anteriorment per una reforma estructural per permetre la investidura a distància de Carles Puigdemont com a president, fet que va originar una crisi amb ERC, aposta ara només per reformar el reglament per respondre al coronavirus i assegura que confia en "generar un ampli consens amb la resta de grups parlamentaris". 

La proposta del partit de Puigdemont ha sorprès als republicans, que feia dies que treballaven en una proposta de consens amb altres grups entre ells JxCat. Per això, en un comunicat, els han acusat de "prioritzar interessos partidistes".

La polèmica celebració dels 40 anys, torna

Per altra banda, segons ha informat JxCat a través del mateix comunicat, Junts plantejarà en la reunió de la Mesa d'aquest dimarts que la partida per a la celebració dels 40 anys del Parlament es destini a iniciatives per a fer front a la lluita contra la Covid-19, així com les despeses de representació (de protocol i viatges). La partida dels 40 anys va ser molt polèmica durant la negociació del pressupost entre JxCat i ERC, ja que els republicans demanaven ampliar la partida per fer difusió de la celebració i els seus socis els acusaven de buscar la promoció personal del president Roger Torrent.

També proposaran invertir una part del romanent pressupostari del Parlament d’aquest 2019 a millores tecnològiques per permetre l’activitat telemàtica. 

Finalment, els diputats han informat que han donat "un mínim d’un 25% del seu sou" del mes de març en "projectes d’investigació i recerca mèdica relacionats amb la Covid-19; a iniciatives per desenvolupar i comprar material sanitari per fer front a la pandèmia; així com entitats i associacions socials que treballen amb famílies vulnerables, tant a nivell nacional com territorial". També asseguren que aquestes aportacions es mantindran, com a mínim, mentre duri el confinament.