Sorpresa a ERC després de conèixer que JxCat ha presentat una proposta pròpia de reforma del reglament per permetre els plens temàtics. En un comunicat, els republicans asseguren que en els darrers dies havien fet arribar una proposta de reforma a JxCat, PSC, Comuns i la CUP "que van rebre amb bons ulls", pel que es mostren sorpresos que "aquests dilluns JxCat hagi anunciat que presentaria una proposta pròpia".

"Esquerra no vol en cap cas que s'aprofiti l'excepcionalitat per a prioritzar interessos partidistes", avisen en el mateix text. Per tot això, han demanat als serveis jurídics del Parlament que convoquin la ponència conjunta per reformar el reglament de la cambra.

Uns minuts abans de fer públic aquest comunicat, JxCat havia anunciat que entrava a registre de la cambra una proposta per reformar el Reglament del Parlament i permetre l’activitat parlamentària per la via temàtica en casos com el del coronavirus. El partit assegurava que es tracta d'una "proposta de mínims" per, segons la formació, permetre desencallar la reforma amb un "ampli consens".​

ERC aposta per "adaptar les institucions" des del consens

Segons els republicans cal "adaptar les institucions digitalment per poder donar resposta als ciutadans i a l'activitat parlamentària" en casos com el coronavirus i "poder anar més enllà de les mesures d'urgència que s'han dut a terme fins ara", però consideren que cal buscar una proposta de consens. Des que la pandèmia de la Covid19 va impactar a Catalunya, s'han celebrat 5 Meses telemàtiques, 3 Juntes de Portaveus, una compareixença del Govern i avui mateix han arrencat compareixences dels consellers en comissió.

"Els republicans consideren però que cal blindar la institució per poder garantir la participació política" i per això proposen "reformar el reglament per poder activar un format de ple reduït i també un format de ple telemàtic -quan tècnicament sigui possible- davant de casuístiques objectives, és a dir catàstrofes com ara terratrèmols, inundacions, crisis sanitàries, accidents de gran magnitud episodis de contaminació greus, paralització dels serveis públics essencials, conflictes, etc".

En cas d'activar-se aquest funcionament telemàtic extraordinari, la proposta dels republicans planteja poder fer sessions de control al Govern en Ple, Junta de Portaveus, Mesa, Diputació Permanent (si l'excepcionalitat s'escau fora del període de sessions) i compareixences del Govern en comissió.