La Mesa del Parlament ha acordat obrir un procediment per determinar si el diputat de Junts Francesc de Dalmases va vulnerar el codi de conducta del Parlament quan va esbroncar una periodista de TV3 després d'una entrevista a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, al programa FAQS. Aquesta decisió, que l'ha explicat el diputat dels comuns David Cid en roda de premsa, arriba després que diversos partits hagin fet aquesta sol·licitud, i fins i tot PSC, ERC, CUP i comuns van enviar una carta a la presidenta demanant-li que prengui accions davant dels fets destapats per NacióDigital i ElDiario.es. Malgrat aquestes peticions, Borràs va negar els fets i va assegurar que Dalmases és víctima de difamacions, però finalment la majoria de la Mesa ha decidit portar el cas a la Comissió de l'Estatut del Diputat.

Aquesta comissió està presidida per una persona de plena confiança de Borràs, el diputat i advocat Jaume Alonso-Cuevillas. Aquesta comissió, un cop s'activa des de la Mesa, ha de valorar si és necessari o no obrir una investigació, i en cas afirmatiu, haurà de fer un informe a partir d'una audiència prèvia del diputat afectat, en aquest cas, Francesc de Dalmases. D'aquesta investigació n'ha de sortir un informe, una recomanació o una proposta que s'ha d'elevar a la mesa del Parlament, i si aquesta, a la vista de les conclusions de l'informe, considera que s'ha comès una infracció, pot imposar sancions diverses que passen per una amonestació pública a una multa de 600 a 12.000 euros.

Des que va esclatar la polèmica tant Dalmases com Borràs han negat i rebaixat els fets. El diputat de Junts, que havia guardat silenci, finalment va esclatar durant la celebració del ple del Parlament el dijous de la setmana passada i va declarar-se víctima d'un linxament: "Fa tres dies que visc un circ que evoluciona cada vegada més cap a un linxament difícil de justificar", tot i que després va admetre haver tingut una discussió encesa, això sí, amb una persona que estima i valora. Poc després, Borràs en una entrevista a RTVE va assegurar que els fets destapats pels mitjans de comunicació no es corresponen a la realitat: "El que he llegit que ha passat jo no ho he viscut. Estem parlant d'una agressió que no ha tingut lloc. El que em sembla lamentable és veure la manera com es produeix un acarnissament", va dir.

En paral·lel a la polèmica el diputat de Junts va demanar al partit que obrís un expedient ​per poder aclarir els fets i poder-se defensar. Serà l'advocada i membre del Consell de Garanties de Junts, Magda Oranich, qui s'encarregarà de l'expedient informatiu i haurà de decidir si el cas ha de passar o no al Consell de Garanties del partit. Convocarà Dalmases i també citarà la periodista de TV3, perquè el seu testimoni resulta bàsic per aclarir el cas, però també la resta de persones que van presenciar l'incident, com la presidenta del Parlament, que era a la sala mentre Dalmases esbroncava la periodista, així com el seu cap de gabinet, Salvador Esteve, i el seu cap de premsa, Josep Elies.