El Parlament ha aprovat aquest dijous part d'una moció del PSC-Units en la qual manifesta el seu suport al Cos de Mossos d'Esquadra i insta al Govern a promoure "les accions necessàries per restituir i reforçar l'autoritat" de la policia catalana, amb els vots a favor del PSC, Vox, Cs i PP; el vot contrari de la CUP i els comuns; i les abstencions d'ERC i Junts.

En la mateixa moció el Parlament també insta el Govern a avaluar i, si s'escau, incrementar els recursos humans i pressupostaris per tal de "continuar garantint l'eficiència de la Divisió d'Afers Interns", adscrita a la Direcció General de la Policia.

En canvi, no ha prosperat el punt relatiu a constatar "l'eficiència i la suficiència dels mecanismes de control de l'activitat policial establerts en la legislació vigent" respecte als Mossos, que ha obtingut solament el vot afirmatiu del PSC, Cs i el PP.

La moció ha estat presentada pel diputat Ramon Espadaler, que ha defensat que els Mossos són un cos democràtic, pel que "no fa falta un gir de 180 graus", en referència a les reiterades peticions de la CUP de canviar el model policial, acció que els anticapitalistes volen dur a terme principalment en la comissió sobre el model policial que presideix Dolors Sabater.

Batalles partidistes

A principis de mes en l'anterior ple de la Cambra catalana la majoria del Parlament ja va aprovar una moció presentada per ERC per mostrar el suport als cossos de seguretat, destinar-hi més pressupost, aconseguir el dret a la jubilació anticipada i l'increment de la plantilla, en una sessió on la Cambra també es va comprometre a fer el debat sobre la seguretat al marge de batalles partidistes.

I de partidismes n'ha parlat avui la diputada de Junts Mercè Esteve, que ha acusat el PSC de fer-ne i li ha exigit deixar de qüestionar el respecte del Govern als Mossos. La diputada d'ERC Núria Picas ha reiterat el mateix, que no es faci partidisme amb la seguretat pública perquè no ajuda a millorar el cos, "sinó que el tensiona", i ha reafirmat el compromís del Govern a millorar els Mossos. Des de la CUP el diputat Xavier Pellicer ha sostingut que els mecanismes de control del cos no funcionen i ha acusat al PSC de voler "estirar el xiclet" amb pretensions que no són per estar al costat del cos policial, sinó per treure'n rèdit polític. 

Els desacords entre el PSC i el Govern de la Generalitat en l'àmbit de la seguretat pública són constants. En la interpel·lació que va fer Espadaler en el ple de principis de novembre sobre el cos dels Mossos, el conseller Joan Ignasi Elena va acusar els socialistes de fer un discurs "clavat al que fa la dreta espanyolista", i li va retreure que quan ell era conseller d'Interior, hi va haver anys en els quals no es van contractar agents per als Mossos. 

A la imatge destacada, manifestació dels sindicats de la policia / Pau de la Calle