El debat sobre el suport del Govern als Mossos d'Esquadra ha tornat a ocupar avui l'agenda del Parlament. En un context on les reclamacions dels sindicats de la policia catalana estan ben vives i un dia després d'haver-se constituït al Parlament la comissió d'investigació sobre el model policial presidida per la CUP, el Parlament ha aprovat una moció d'ERC per mostrar el suport de la Cambra als cossos de seguretat.

Els grups han exercit diversos sentits del vot en cada punt de la proposta, però tots han estat aprovats principalment gràcies als vots afirmatius dels partits del Govern. En canvi, una de les formacions que menys suport ha donat a la moció ha estat l'anticapitalista, el soci prioritari de l'Executiu per aprovar els pressupostos catalans. Així, la CUP  s'ha abstingut per exemple en el punt que demanava expressar l'agraïment, el reconeixement i suport a la tasca realitzada pels Mossos d'Esquadra durant tota la pandèmia, mentre que tots els altres grups parlamentaris han votat a favor. 

Una altra de les propostes que ha rebut el vot favorable de la sala i l'únic vot contrari de la CUP consisteix a condemnar els aldarulls i les accions violentes en l'àmbit públic, a banda de condemnar les agressions que han patit els membres dels cossos de seguretat.

En el torn de debat de la proposta, el diputat anticapitalista Xavier Pellicer ha acusat l'Executiu d'estar fent el joc a l'extrema dreta espanyolista amb aquesta moció, després que en les últimes setmanes diversos grups com PP i Vox hagin presentat propostes recriminant la falta de suport de la Generalitat als agents d'ordre. Així, Pellicer ha demanat posar el focus en la comissió sobre el model policial per fer un "gir de 180 graus" per guanyar l'autoritat i la legitimitat de la policia, i bastir un model de seguretat per a tota la població "i no per als de sempre". 

Més pressupost, jubilació i efectius

Inicialment, en l’exposició de la proposta, el diputat Chakir el Homrani ha explicat que és una moció presentada per ERC però treballada conjuntament amb Junts, i que té per objectiu expressar el suport als Mossos, un suport que ha afegit que  “també necessita fets”, com el dret a la jubilació anticipada, la millora de la uniformitat i l’increment de plantilla, entre d’altres.

Així doncs, altres mesures que s'han aprovat amb més o menys suports han estat que el Parlament insti al Govern a incloure en els pressupostos partides per millorar els mitjans tècnics dels agents, que pacti amb el govern espanyol la millora del sostre d'efectius i de la jubilació anticipada, així com el retorn dels més de 619 milions d'euros pendents a data de 2017. 

Els punts que han rebut el suport unànime de la Cambra, inclosa la CUP, han estat consistents a rebutjar la criminalització de les persones joves -en el marc dels aldarulls on el focus s'ha posat sobre aquest col·lectiu- així com garantir la màxima formació i recursos als integrants dels diversos cossos de la policia. Així mateix, la totalitat de la Cambra ha rebutjat la instrumentalització partidista dels Mossos i s'ha compromès a conduir el debat sobre seguretat al marge de batalles partidistes, tot vetllant per treballar per l'interès general.

En la imatge destacada, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en l'acte del Dia de les Esquadres / Sergi Alcàzar