El Parlament ha instat la Generalitat a promoure el Pacte Nacional per a la Salut Mental com a estratègia conjunta de país que aglutini el coneixement, l'esforç i els recursos dels diferents actors implicats. Es tracta d'una proposta de resolució conjunta de PSC-Units, ERC, Junts, CUP i comuns que el ple ha aprovat aquest divendres, en el marc de la sessió monogràfica sobre salut mental. La cambra també ha demanat al Govern incrementar les places d'hospitalització de dia i completar el desplegament d'equips domiciliari intensiu i d'hospitalització a domicili. És una proposta conjunta d'ERC i Junts. El ple també ha avalat el text del PSC perquè el Govern promogui la formació del professorat per contribuir a la prevenció del suïcidi.

A proposta de PSC, ERC, Junts, CUP i comuns, el ple també ha aprovat instar el Govern a comprometre's en el Pacte Nacional de Salut Mental a destinar recursos suficients a la lluita contra l'estigma per implementar campanyes per a tota la ciutadania.

D'altra banda, la cambra ha avalat la proposta conjunta d'ERC i Junts per la qual reclama al Govern que creï accions de suport necessaris per a joves per reincorporar-se a la feina abans de patir un problema de salut mental. En una altra resolució, s'ha instat l'Executiu a promoure el lleure educatiu per canalitzar les emocions, detectar trastorns mentals i espais respir amb suport terapèutic per a adolescents i joves.

Pel que fa a les propostes aprovades d'En Comú Podem, el Parlament ha declarat com a "prioritat" el desplegament de les polítiques públiques per la promoció de la salut mental i el benestar emocional. Així mateix, el ple ha reclamat que el Govern garanteixi l'accés als serveis públics de salut mental a tota la població independentment del territori o nivell de renda. També s'ha reclamat habilitar un telèfon específic d'atenció ciutadana per al suïcidi i fer-ne una campanya de difusió

Rebuig a les propostes de Vox

La Cambra també ha instat l'Executiu, ara a proposta de Cs, garantir a tota la ciutadania l'equitat en l'accés als recursos i tractament de la xarxa de salut mental. El ple ha rebutjat totes les propostes de Vox. A iniciativa del PPC, la Cambra ha expressat la necessitat de combatre l'estigma que encara existeix envers la salut mental.

Finalment, el ple ha aprovat, a instàncies d'una proposta de la CUP, instar el Govern a fer efectiu un Pla Intersectorial de prevenció del suïcidi.

El compromís d'Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha celebrat que el ple, que ell mateix va proposar, ha posat la salut mental a l'agenda pública. Ha advertit que "seria un error" mantenir-la només durant aquesta sessió parlamentària i ha dit que "hi ha de ser sempre". Aragonès també ha garantit que el seu Executiu es compromet a aplicar les propostes de resolució aprovades perquè la salut mental "és una emergència nacional".

 

Imatge principal: l'hemicicle del Parlament / Foto: Sergi Alcàzar