El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat acabar amb els estigmes que pesen sobre la salut mental i les persones que tenen un problema d'aquest tipus. Ho ha dit aquest dimarts des del Parlament, on s'ha celebrat un ple específic sobre aquesta qüestió que ell mateix va demanar. Aragonès ha intervingut just després que ho fes Mercè Torrellanté, activista i voluntària en la lluita per la salut mental.

 

El president li ha agraït la seva "valentia" i "perseverança" i ha recordat que "no és fàcil parlar de salut mental". "És imprescindible trencar estigmes que envolten la salut mental i canviar la mirada sobre ella", ha reivindicat tot denunciant que en moltes ocasions les persones que pateixen de salut mental se senten soles, desemparades i amb por per com reaccionarà el seu entorn i la societat en general en conéixer el seu problema.

Així doncs, Aragonès ha volgut ressaltar la importància d'aquest tema al·legant que una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental. "Tots els que estem aquí ho patirem directa o indirectament", ha dit dirigint-se a tots els diputats de l'hemicicle. 

 

El pla del Govern

És per aquest motiu que ha reafirmat la importància del pacte de salut mental que el seu Executiu va aprovar el passat mes de novembre. En aquest sentit, el president ha reclamat que les persones que pateixen per la seva salut mental siguin tractats com a "ciutadans de primer dret" i que les decisions que els afectin les posin al centre.

El president ha assenyalat també que en els pressupostos que preveuen aprovar-se la setmana que ve al mateix Parlament, s'inclouran més de 580 milions d'euros per a salut mental: "Són passos molt importants però no suficients", ha dit, ja que creu que cal garantir que totes les persones que tenen aquests problemes rebin la millor atenció possible.

També ha reivindicat la importància que les administracions -amb la Generalitat al capdavant- intervinguin amb una "visió inequívoca de país" per dotar de recursos públics la xarxa que lluita contra aquest problema de salut, la qual, ha dit, "s'aguanta per la dedicació individual dels seus professionals".

Finalment, el líder del Govern ha exposat en 10 punts l'estratègia per tal de combatre els problemes de salut mental que passa per millorar l'atenció que ofereixen institucions i serveis públics, amb una estructura integral de sensibilització, accions de prevenció, reinserció i d'inclusió social. "Cal acabar amb l'analfabetisme emocional que explica, en bona part, l'existència d'aquests prejudicis i estigmes", ha exigit. També ha explicat la importància d'abordar el tema amb "perspectiva de gènere", recordant que el patriarcat i la violència masclista contribueixen a l'increment de problemes de salut mental i al fet que més dones que homes, segons les dades oficials, tenen "malestar emocional".

 

Imatge principal: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, al ple sobre salut mental / Foto: ACN