En plena fase de final de trajecte de la legislatura, la relació entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana ha travessat una nova zona de turbulències, motivades pel mateix fenomen que ha acabat posant fi al viatge del govern Torra-Aragonès: la inhabilitació del president de la Generalitat. Després de la confusió i la controvèrsia suscitada, els serveis jurídics del Parlament esmenaran el recurs de la cambra al Suprem contra la decisió de la JEC d'apartar Torra del seu escó. Fonts properes als serveis jurídics de la cambra avancen a ElNacional.cat que s'eliminarà el polèmic apartat en el qual es qüestionaven si pot seguir en el càrrec de president havent perdut la condició de diputat.   

El Suprem va indicar a mitjans de gener que si el Parlament volia presentar un recurs, ho havia de fer després que una majoria del ple ho avalés. I així s'ha fet aquesta tarda. JxCat, ERC, els comuns i la CUP han votat a favor d'impugnar l'acord de la JEC d'expulsar Torra del seu escó. Al·leguen que l'àrbitre electoral no té competències per ordenar aquesta mesura i que sense sentència ferma, no hi ha cas. El PSC s'hi ha abstingut, insistint que calen eleccions immediatament. Cs ha demanat a Pedro Sánchez que apliqui un nou 155 per cessar el president de la Generalitat i s'ha queixat que "el Parlament presti gratis els seus advocats" a un "delinqüent". Una crítica compartida pel PP. 

Les discrepàncies van sorgir en relació al contingut del recurs. Finalment, segons confirmen diverses fonts consultades, s'imposarà el criteri de JxCat i no es demanaran mesures cautelars, que és la part del text que incorporava la referència a la possibilitat que la pèrdua de la condició de diputat posi en risc la continuïtat com a president. Amb tot, en nom del partit del president, Josep Costa ha aprofitat per lamentar que no s'hagi plantat cara a la JEC ignorant la seva ordre. 

L'embolic dels lletrats

L'enrenou s'ha airejat les últimes 24 hores, però té l'origen fa dues setmanes, quan el cos de lletrats va elaborar el recurs per salvar l'escó de Torra. A diferència del que havien defensat en el primer informe que van redactar tan bon punt va coneixe's l'ordre de la JEC ―en el qual deixaven clar que no hi ha cap impediment perquè mantingui la presidència encara que se l'aparti com a diputat―, al nou text que pretenien presentar al Suprem s'afirmava que "la condició de diputat és requisit necessari per ser president de la Generalitat" i afegia que "si bé la norma no ho diu expressament, és possible interpretar-la en el sentit que aquesta condició no només actua en el moment de l'elecció, sinó que s'ha de mantenir mentre es desenvolupi el càrrec [de president]". 

El document va generar malestar al propi equip de lletrats i va incomodar Junts per Catalunya, que entenia que d'aquesta manera es donava per bo l'argumentari de PP i Cs, que defensen que Torra ja no pot ser president en tant que no és diputat. De fet, en base a aquest argument, avui mateix els populars han presentat una querella per usurpació de funcions contra el cap de l'executiu català.

Hores després, l'autor del recurs, el lletrat Antoni Bayona, va matisar que si es va incorporar aquest apunt va ser "perquè exposar aquest dubte podia ser rellevant per convèncer el Tribunal de suspendre l'acord [de retirar l'acta de diputat a Torra]". Al mateix comunicat, explicava que el seu escrit no donava per bona aquesta interpretació, sinó que només manifestava la possibilitat que algú en fes aquesta lectura. I concloïa ratificant la posició de partida de l'equip de lletrats, segons la qual Torra pot seguir de president encara que no sigui diputat. 

Tot això, per cert, la vigília de la reunió entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez, aquest dijous al Palau de la Generalitat.