Embolica que fa fort. La inhabilitació del president de la Generalitat ja s'ha endut pel davant la legislatura, però segueix i seguirà portant cua. Els serveis jurídics del Parlament han hagut de sortir al pas aquest dimarts per aclarir la seva posició sobre si Quim Torra pot seguir com a president un cop a perdut l'escó de diputat. A mig matí s'ha conegut el contingut d'un recurs dels lletrats de la cambra que obria la porta a posar en dubte que un cop desposseït de l'acta de diputat pogués mantenir-se a la presidència, contemplant com a possibles els arguments de PP i Cs. Després d'un enrenou majúscul, l'autor de l'escrit, Antoni Bayona, ha emès una nota aclaratòria en nom de l'equip de lletrats on explica el seu criteri i ratifica que el càrrec de president no està en qüestió. Justifica que l'únic que es buscava era "convèncer el Tribunal" en benefici de Torra. 

El document exposa que al recurs redactat per al Suprem on es demana suspendre l'acord de la Junta Electoral d'apartar Torra de l'escó, s'utilitza com a argument el "dubte interpretatiu que existeix sobre si l'Estatut exigeix o no que el president de la Generalitat hagi de tenir necessàriament la condició de diputat". I ho justifica. "És lògic que hagi estat així perquè exposar aquest dubte podia ser rellevant per convèncer el Tribunal de suspendre l'acord [de retirar l'acta de diputat a Torra]".

Aquest argument representava un canvi en relació a l'informe inicial que els lletrats van emetre tan bon punt va saber-se de la intenció de la JEC de fulminar Torra. Allà defensaven que sota cap concepte el fet de deixar de ser diputat posava en risc la continuïtat en el càrrec de president. 

Dit això, Bayona destaca que en cap moment el seu escrit afirma -taxativament- que la condició de diputat és indispensable per ser president. O el que és el mateix, que "dir que es pot interpretar no vol dir que s'hagi d'interpretar necessàriament així", sinó només "la possibilitat que pugui fer-se aquesta lectura". És per això que subratlla que "no hi ha cap contradicció" en relació al primer informe, en el qual aprofita per ratificar-se. La nota conclou que tot plegat respon només a una "estratègia jurídica" i assenyala que "es manté el criteri exposat i desenvolupat" en l'informe inicial, "en el sentit que el president de la Generalitat pot mantenir aquesta condició encara que perdi la de diputat". 

Segons avancen a aquest diari fonts parlamentàries properes als serveis jurídics de la cambra, el més probable és que el recurs final que s'acabi interposant per salvar l'escó de Torra elimini el polèmic apartat on es qüestiona si la pèrdua de la condició de diputat posa en risc la continuïtat com a president.