La inhabilitació de Quim Torra ha estat el detonant que ha fet volar pels aires una legislatura que s'havia anat carregant d'explosius des del primer dia. Fa un parell de setmanes que el Parlament va optar per assumir l'ordre de la Junta Electoral Central, avalada pel Suprem, per expulsar el president del seu escó. L'argument adduït pel propi president de la cambra, Roger Torrent, és que calia no bloquejar la institució ni posar en risc futures votacions. Amb tot, es va comprometre a defensar que Torra pugui recuperar l'acta de diputat. Amb aquest objectiu, els serveis jurídics del Parlament han elaborat un recurs, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, on demanen al Suprem que suspengui la inhabilitació com a diputat, perquè no fer-ho pot posar en risc la seva continuïtat com a president

El ple que arrenca aquest dimecres haurà de votar si és convenient o no impugnar la decisió de la JEC d'apartar Torra. De moment, el recurs redactat pels serveis jurídics fa dues setmanes -i que va quedar aturat perquè el Suprem demanava que fos el ple i no la mesa qui el validés- sol·licita que se suspengui cautelarment la retirada de l'escó del president, és a dir, que es permeti que el president pugui seguir sent diputat mentre el Suprem no resolgui definitivament sobre el fons de la qüestió. A diferència de l'argumentari que van exposar els lletrats en el seu informe inicial en el qual defensaven que l'àrbitre electoral no era competent per adoptar aquesta decisió i que, en qualsevol cas, el càrrec de president mai no estaria qüestionat, en aquest nou escrit hi ha un canvi de criteri que obre la porta a una interpretació diferent. 

Així, a la pàgina 8, s'alerta que "l'Estatut d'Autonomia estableix que el president de la Generalitat és escollit pel Parlament", és a dir que "la condició de diputat és requisit necessari per ser president de la Generalitat". I afegeix que "si bé la norma no ho diu expressament, és possible interpretar-la en el sentit que aquesta condició no només actua en el moment de l'elecció, sinó que s'ha de mantenir mentre es desenvolupi el càrrec [de president]". Conclou que, de fet, així ha estat sempre a Catalunya. És a dir, contempla com a possible l'argument al qual s'agafen des del principi el PP i Cs, que afirmen que en tant que no és diputat, Torra ja no pot ser president.

Fonts de Junts per Catalunya expressen incomoditat per aquest fet, que tot i buscar la rehabilitació de Torra com a diputat, obre la porta a la vegada a desposseir-lo del càrrec de president fins i tot abans que hi hagi una sentència ferma del Tribunal Suprem. Un veredicte concluent que està a l'espera que la defensa de Torra presenti, avui mateix, un recurs contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és l'origen de tot aquest periple judicial. 

El recurs dels serveis juurídics de la cambra data de fa un parell de setmanes, abans per tant que s'acordés acceptar la retirada de l'escó a Torra. Llavors, el Suprem va indicar al Parlament que havia de ser el ple i no la Mesa qui aprovés la impugnació. Un cop el ple decideixi si tirar endavant amb un nou recurs podrà decidir si reescriure'l o no.