Quan falten 24 hores per a la reunió entre presidents, el Partit Popular actua. Després d'anunciar una querella contra el president Quim Torra per usurpació de funcions, aquest dimecres al matí finalment ho ha fet. Ha interposat l'escrit davant la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), admetent de facto que Torra és president de la Generalitat i per tant està aforat. Els populars denuncien la continuïtat de l'"actuació delictiva" del cap del Govern "assumint funcions que no li corresponen". Això, segons la formació, "perjudica greument els interessos de tots els catalans i d'Espanya com a nació".

 

En el seu escrit, de 19 pàgines, el PP sosté que “la pèrdua de la condició de diputat comporta automàticament el cessament com a president de la comunitat autònoma de Catalunya”, i que, tot i així, Torra continua exercint el càrrec i presidint les reunions del Consell Executiu, fent declaracions públiques “en qualitat de president de facto de la Generalitat”  i fins i tot reunint-se amb Pedro Sánchez. Els populars denuncien que és un “càrrec que ja no pot exercir legalment”. Per tot això, consideren que pot ser constitutiu d’un delicte d’usurpació de funcions públiques, “encara que durant la instrucció del procediment poguessin determinar-se’n més”. Fins i tot s’aferren a l’informe dels lletrats del Parlament, tot i que ignorant l’aclariment posterior que van fer els serveis jurídics.

“La situació provocada pel querellat produeix a més una greu pertorbació de l’ordre constitucional, ja que les funcions que està exercint il·legalment són les de president de la comunitat autònoma de Catalunya, que no és un funcionari qualsevol, i que a més d’acord amb la Constitució és el representant de l’Estat en aquesta comunitat”, critiquen els populars en la seva querella. En aquest sentit, reclamen “adoptar les cauteles que corresponguin perquè tan greu perturbació de l’ordre constitucional no continuï per més temps, generant una falsa aparença de legalitat en l’actuació de qui de manera conscient, deliberada i dolosa se situa al marge de la Constitució, i manifesta amb absoluta jactància que pretén continuar fins al final en tan il·lícita conducta, amb menyspreu absolut pel compliment de la llei”.

El PP demana a la sala del TSJC que admeti a tràmit la querella i designi un instructor per a la causa. Els conservadors també sol·liciten com a prova que s'interrogui Torra.