La CUP ja va avisar que no faria córrer l'escó del diputat inhabilitat Pau Juvillà fins que la sentència sigui ferma, ara bé, si que va explicar -abans que fos inhabilitat- que proposaria una substitució per ocupar el seu lloc a la Mesa del Parlament i així els anticapitalistes no perdre la seva representació en aquest òrgan de la Cambra catalana. Ja fa unes setmanes la formació anticapitalista, abans que Juvillà fos donat de baixa com a diputat, va explicar que Juvillà patia càncer i que s'absentaria durant un temps, i per això va anunciar que plantejarien com a substitut com a secretari tercer a la Mesa al diputat Carles Riera. Finalment aquesta votació arribarà al ple de la setmana vinent.

Segons han explicat fonts parlamentàries avui després de la reunió de la Mesa -i ahir de la Junta de Portaveus- s'ha acordat incloure en l'ordre del dia del ple, que comença dimarts de la setmana vinent, escollir el nou secretari tercer de la Mesa. La votació es fa mitjançant unes paperetes on cada diputat proposa un nom per ocupar aquesta posició, sense candidatura prèvia, i si no hi ha cap sorpresa se pressuposa que els partits independentistes acordaran prèviament posar en aquestes paperetes el nom de Carles Riera. L'objectiu d'aquesta substitució és "seguir fent la tasca que feia Juvillà a la Mesa, garantir la majoria independentista i la defensa dels drets dels diputats i la sobirania del Parlament", va expressar la CUP quan va anunciar que proposarien aquesta substitució, just a començaments del mes de febrer.

Compareixença d'Aragonès

En el mateix ple de la setmana vinent, que com és habitual començarà dimarts a la tarda i s'allargarà fins dijous al vespre, també es votarà la compareixença del president de la Generalitat, Pere Aragonès, per explicar els darrers canvis a la cúpula de Mossos d'Esquadra, una petició que van registrar els comuns ara fa unes setmanes, malgrat que ja va comparèixer en una comissió d'Interior extraordinària el responsable d'aquesta matèria, el conseller Joan Ignasi Elena.

A més, en aquest ple es farà el debat i votació final del projecte de llei per a crear un Fons Complementari de Riscos de la Generalitat que el Govern va impulsar per a cobrir les fiances, per valor de 5,4 milions d'euros, que el Tribunal de Comptes demana a ex-alts càrrecs de la Generalitat per l'acció exterior exercida entre 2011 i 2017. També es farà el debat i votació final de la proposició de llei de mesures urgents per a fer front a l'emergència residencial, en el qual es votarà el dictamen sortit de la ponència per a elaborar la norma.

Comissió del Reglament

A banda d'aquestes qüestions tractades, la Mesa d'aquest dimarts ha acordat també la composició de la Comissió del Reglament de la Cambra, que estarà formada per 17 diputats representats de manera proporcional i entre els quals estaran els membres de la Mesa. Després que es triï als membres d'aquesta Comissió està previst que es creï la ponència per a debatre sobre la reforma del Reglament. Precisament ahir mateix la presidenta de la Cambra, Laura Borràs, va insistir en la necessitat de fer canvis​ per tal d'enfortir la seva sobirania.