Una setmana justa després de la decisió del Tribunal de Comptes de rebutjar l'aval de l'Institut Català de Fiances per cobrir les fiances que reclama a 34 ex alts càrrecs de la Generalitat, el ple del Parlament ha reprovat i rebutjat la decisió d'aquest tribunal, i ha denunciat que ignora "la plena vigència" del decret llei que contempla la creació del Fons Complementari de Riscos de la Generalitat, una mesura que de fet va tornar a ser avalada  en l'últim ple de la Cambra catalana de principis d'octubre i que compta amb l'aval del Consell de Garanties Estatutàries.

El rebuig majoritari dels parlamentaris contra la decisió d'aquest tribunal ha arribat mitjançant una esmena que ERC ha presentat a una moció de Junts sobre fiscalitat. Els republicans han incorporat aquesta esmena, malgrat no estar vinculada amb el principal reclam de la moció, per poder acusar el tribunal de voler "expropiar 34 servidors públics per motius purament polítics", i ha rebut el suport de tots els grups excepte PSC, Vox, Cs i PP. 

Els punts de la moció s'han votat de forma separada, i en la seva intervenció per defensar l'esmena, el diputat d'ERC Lluís Salvadó ha explicat que busca denunciar el que considera una expressió més "de maltractament i espoli del país", i ha remarcat que malgrat l'atac, la solidaritat evitarà els objectius d'aquesta persecució, en referència als avals que s'estan presentant de forma solidària per part de l'independentisme. 

Discriminació en les inversions

Els altres punts de la moció també han estat aprovades però han rebut un sentit del vot diferent que el de l'esmena. La primera part de la moció del partit de Carles Puigdemont reclama al Govern que quantifiqui la discriminació acumulada d'inversions en infraestructures de l'Estat a Catalunya, i que siguin reclamats com a deute històric de l'Estat amb Catalunya. Han votat a favor Junts, ERC i Comuns, mentre que la CUP s'ha abstingut assegurant que cal "definir" quin model d'infraestructures vol la Generalitat. La resta de partits han votat en contra.

En un segon punt, la moció demana que es constati que hi ha hagut discriminació dels governs de l'Estat en vers Catalunya, "governés el partit que governés". Igual que en la primera, ha rebut l'abstenció de la CUP, mentre que els comuns s'han sumat al bloc que votava en contra, perquè consideren que "no tots els governs són iguals ni fan la mateixa política", una declaració que ha fet el diputat Joan Carles Gallego per reivindicar l'actual feina del Govern del PSOE i Unides Podem.

En la seva intervenció, el diputat de Junts Joan Canadell ha defensat la moció a les portes de la negociació dels pressupostos de l'Estat: "Ara és el moment de parlar del deute històric i reparar aquesta situació que fa tant que dura", ha argumentat, i ha carregat contra l'Estat espanyol que ha assegurat que "sempre troba excuses per incomplir" amb les inversions.  

En la part de l'exposició del text, Junts també critica amb dades el fet que Catalunya, en matèria econòmica, representi el 19% de la generació del PIB mentre que les inversions de l'Estat durant els darrers 8 anys "han estat inferiors al 12%". Així mateix, agafant de referència un informe de Foment del Treball, destaquen com el dèficit en infraestructures de l'Estat a Catalunya va ser de 28.000 milions durant el període 2009 a 2018. 

A la imatge destacada, votació al ple del Parlament / Efe