Parlar i prendre acords sobre l'autodeterminació no està permès al Parlament de Catalunya, o com a mínim així ho considera el Tribunal Constitucional, que ara fa unes setmanes va acordar estimar el recurs d'empara dels diputats del grup de Ciutadans al Parlament i va declarar la nul·litat dels acords de la Mesa del Parlament del 25 de setembre de 2019, sobre dues dues propostes de resolució, una vers l'autodeterminació i la segona contra la sentència als líders independentistes catalans. 

Avui s'ha reunit la Mesa del Parlament en sessió ordinària i ha pres nota d'aquesta sentència del Tribunal Constitucional, i després ha acordat, per majoria, estudiar la possibilitat d'acudir "a instàncies internacionals per defensar la llibertat d'expressió en els debats parlamentaris". Així ho han acordat ERC, Junts i CUP, mentre que el PSC no s'ha afegit a aquest acord, han explicat fonts parlamentàries a ElNacional.cat.

El ple del TC precisa en el seu acord que el 2019 la Mesa del Parlament va “vulnerar el dret a exercir les funcions representatives” dels diputats de Cs, en connexió amb el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics a través dels seus representants. I, per restablir el seu dret, declara la nul·litat dels acords de la Mesa del Parlament del 25 de setembre del 2019. La primera era del grup de la CUP: “Un acord per l’autodeterminació, l’amnistia i els drets civils i polítics.” La segona va ser impulsada pels grups d’ERC, Junts i la CUP: “Per una resposta de consens davant la sentència del judici al procés”, que el Suprem va dictar el mes següent. S’indica que el 26 de setembre de 2019 la mesa va desestimar la petició de reconsideració de Cs.

L'acusació per desobediència

Aquestes dues resolucions tenen un contingut similar a les d’octubre i novembre del 2019, sobre el sobiranisme i contra la monarquia, que van motivar l’acusació per desobediència al TC de la Mesa encapçalada per Roger Torrent. El desembre passat, la Fiscalia Superior de Catalunya va anunciar que demana una condemna de vint mesos d’inhabilitació de càrrec públic per a l’expresident de la Mesa i actual conseller d’Empresa, Roger Torrent (ERC), i als exmembres de Junts Eusebi Campdepadrós, actual secretari per a l’Administració de Justícia, i Josep Costa per un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional en haver permès un debat sobre la independència de Catalunya i contra el Rei el 2019. Sol·licita un any i quatre mesos d’inhabilitació per a Adriana Delgado (ERC), en participar en una de les dues votacions. Abans, la magistrada instructora va fer detenir Costa perquè no s'hi va presentar a declarar com a investigat.