El Parlament ha aprovat per unanimitat declarar la conveniència i la necessitat que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol "regularitzi de manera immediata i voluntària les quantitats pendents amb la Hisenda Tributària que hauria defraudat fiscalment". És un punt d'una proposta de resolució que ha presentat Cs i que s'ha aprovat a la Comissió d'Afers Institucionals de la cambra catalana. El text aprovat també "condemna les conductes il·legals i corruptes en especial per part de persones que han ostentat importants responsabilitats polítiques com Jordi Pujol". I es declara la necessitat que el president del Parlament, Roger Torrent, remeti la resolució aprovada a l'expresident per notificar-li el seu contingut.

El segon punt de la proposta de resolució s'ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups menys els de JxCat, que hi ha votat en contra. En concret, en aquest punt el Parlament insta el Govern a prendre les mesures necessàries en transparència per exigir a tots els expresidents que presentin i publiquin les seves declaracions de béns i activitats a l'inici i al final de cada legislatura.

 

Tot i votar a favor de part de la proposta de resolució, el diputat de JxCat Marc Solsona ha defensat que el Parlament ha fet tot el que podia en seu parlamentària sobre el cas Pujol en referència a la comissió d'investigació sobre el frau fiscal que es va fer arran del cas de l'expresident. Així mateix, Solsona ha dit que el seu grup no comparteix la "intencionalitat amagada" darrera la proposta de resolució que, segons el diputat, és "d'assenyalar". D'altra banda, el diputat de JxCat ha conclòs que aquesta comissió no es pot convertir en un òrgan "parajudicial".

El diputat d'ERC Josep Rodríguez ha defensat que al Parlament "no se li cauen els anells" per qüestionar expresidents i s'ha mostrat convençut que una proposta d'aquestes característiques no tiraria endavant al Congrés. De fet, s'ha referit directament a les informacions que vinculen l'expresident del govern espanyol Felipe González amb els GAL i ha posat en dubte que la cambra baixa espanyola ho investigui algun dia.

Per la seva banda, la diputada dels comuns Conchi Abellán ha defensat que els delictes d'evasió fiscal no haurien de prescriure i ha afegit que el seu grup sempre vota favorablement de les propostes que fiscalitzen la corrupció.

Tot i aquesta exigència del Parlament, cal recordar que quan Pujol va confessar que havia defraudat diners i que tenia part de la seva fortuna a Andorra, el juliol del 2014, també va regularitzar quatre milions d'euros a l'empara d'una de les amnisties fiscals promogudes per l'exministre d'Hisenda del PP Cristóbal Montoro.