El Parlament ha censurat la presumpta corrupció del rei emèrit Joan Carles I i li ha exigit que reti comptes amb la justícia espanyola. Així s'ha aprovat a través de dues propostes de resolució impulsades per ERC i els comuns en l'últim ple d'aquesta legislatura celebrat aquest divendres.

Les propostes han rebut el suport dels grups independentistes, JxCat, ERC i la CUP, i el dels comuns. En canvi, els grups del PSC, Ciutadans i el PP de Catalunya no han donat suport a la iniciativa.

La proposta dels republicans denuncia "els constants intents i estratègies per part de Joan Carles de Borbó de defugir de les seves obligacions davant la justícia" i assegura que l'intent de regularització fiscal realitzada amb l'abonament de 678.393 euros a Hisenda "comporta implícitament una assumpció de culpabilitat". 

Els republicans també asseguren que "la presumpta corrupció no recau únicament en una responsabilitat individual del cap d'estat emèrit, sinó que aquesta ha estat possible amb la connivència de les principals institucions de l'Estat".

votacions parlament - acn

Imatge de les votacions fetes avui al Parlament en el que ha estat el darrer ple de la XII legislatura / Foto: ACN

ERC demana al govern espanyol que impulsi les "modificacions legals oportunes" per retirar l'aforament de Joan Carles, així com la retirada de tots els títols, honors i les prerrogatives, drets i privilegis de caràcter institucional, protocol·lari i econòmic.

Comuns: III República

En una línia de demandes més suaus, els comuns també censuren les irregularitats de l'Emèrit i manifesten "la necessitat de realitzar els canvis legislatius necessaris per regular l'exercici de les funcions del Cap de l'Estat i de la seva família". 

El grup de Catalunya En Comú Podem també demana poder investigar al Congrés l'ús de targetes de crèdit opaques per part de Joan Carles i de membres de la seva família, tal com ha demanat el grup d'Unidas Podemos i els independentistes avui mateix, i reivindica una reforma de la Constitució per convertir l'Estat en una República.

 

Imatge principal: El rei emèrit Joan Carles I ha estat notícia els últims dies per uns rumors sobre una possibe infecció de coronavirus i per haver volgut tornar a Espanya per Nadal / Gtres