La Mesa del Congrés dels Diputats ja ha tombat fins a cinc vegades comissions d'investigació sobre la corrupció de la monarquia espanyola. Però els partits impulsors, malgrat el nou revés d'aquesta setmana, no es donen per vençuts. Aquest divendres, Unidas Podemos, ERC, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han registrat una nova petició a la cambra baixa per investigar les targetes opaques del rei emèrit Joan Carles I. Una iniciativa que, com tot indica, tornarà a rebre el veto dels serveis jurídics del parlament i, també, de la pinça PSOE-PP-Vox.

Els partits impulsors assenyalen que ho fan "després de ser rebutjada la setmana passada a la Mesa del Congrés sense un informe dels lletrats". En aquest sentit, assenyalen que "el motiu de la investigació es refereixen a fets ocorreguts després de l'abdicació del rei Joan Carles". Per això entenen que no se li pot aplicar la inviolabilitat recollida en l'article 56.3 de la Constitució espanyola.

Amb el veto d'aquest dimarts és el cinquè cop ja que, al llarg d'aquest any, la Mesa ha rebutjat admetre a tràmit comissions d'investigació sobre la corrupció de la monarquia. Han estat diverses iniciatives, presentades entre Unidas Podemos, els independentistes i els nacionalistes, que se centraven en diversos àmbits per intentar esquivar el veto dels lletrats i del PSOE. Però tots els intents han estat en va fins ara. Els socialistes no volen posar en entredit una institució com la monarquia parlamentària, malgrat els escàndols.

“Riure’s a la cara de la ciutadania”

El secretari segon de la Mesa, el comú Gerardo Pisarello, va denunciar en roda de premsa posterior a la Mesa que la nova negativa els deixava “estupefactes”, perquè és una “arbitrarietat escandalosa” sense “cap argument jurídic en contra”. Va subratllar que l’objecte de la comissió eren fets  posteriors a l’abdicació. Però la resta de grups van aferrar-se precisament a la inviolabilitat. Aquest fet, va lamentar Pisarello, “degrada el Congrés” i suposa “riure’s a la cara de la ciutadania”. I va reblar: “Sembla que portar el cognom Borbó és una carta blanca per delinquir fins al final dels seus dies”.

El PSOE, en canvi, no s'ha mogut d'allà on era. El portaveu adjunt dels socialistes al Congrés, Rafael Simancas, va justificar un cop més que la Constitució impedeix investigar la Corona i que per això hi van votar en contra.