Els comuns han anunciat aquest divendres que aturen totes les negociacions pels pressupostos de la Generalitat de l'any vinent. Durant una intervenció breu de la líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach ha advertit el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que la crisi entre els socis de l'executiu ho canvia tot. "Donem per congelades les negociacions dels pressupostos fins que tinguem un Govern capaç de governar", ha avisat, afegint també que ara mateix no existeix aquesta condició.

Durant setmanes, el grup parlamentari dels comuns s'ha ofert reiteradament a la Generalitat per negociar els comptes del 2023, de la mateixa manera que ho van fer l'any passat (quan van ser indispensables per aprovar els pressupostos després del veto de la CUP). Ara, els de Jéssica Albiach també es perfilaven com els principals socis per a Aragonès per la nova negativa de la CUP i el rebuig del president a incorporar el PSC a la negociació tot i el seu oferiment reiterat. Amb aquesta decisió, doncs, es posa en risc l'aprovació dels pressupostos de l'any vinent fins que no es resolgui la situació a l'executiu.

Ara bé, Albiach ha rebutjat que siguin els comuns els responsables de la decisió, i ha volgut afirmar la necessitat que sigui el president qui es mogui per reconduir la situació i fer possible la negociació dels pressupostos. "La pilota no està a la teulada ni de Junts ni d'En Comú Podem, sinó a la seva teulada". Davant de tot plegat, ha reclamat la necessitat de posar "ordre" com abans millor. "La situació actual és difícil i dura per milers de persones que esperen que el Govern els protegeixi", ha dit en referència al context marcat per la crisi econòmica i social derivada de la guerra a Ucraïna.

"Cal un govern fort, que doni seguretat i estabilitat"

La líder dels comuns ha compartit aquestes paraules durant la seva rèplica a primera hora del debat de política general, quan Aragonès ha intervingut davant la crisi oberta entre ERC i Junts. Albiach ha dit que es tracta d'un dia difícil pel president, el Parlament i tota Catalunya. Malgrat això, no s'ha volgut centrar a parlar d'aquesta situació. "No és moment de retrets, i no diré que ja els vam avisar de què passaria si negociaven amb Junts, ni que era la crònica d'una desfeta anunciada", ha llançat en forma de dard enverinat. Per fer front a la crisi de Govern, la diputada ha demanat "un govern fort, que doni seguretat i estabilitat a les famílies i que s'enfronti a aquells que volen fer negoci amb el patiment de les persones".