Decret validat. El Govern de la Generalitat ha aconseguit aprovar aquest dimecres al Parlament un paquet de mesures que té per objectiu afrontar els efectes que la guerra a Ucraïna ha tingut sobre l'economia catalana. I ho ha fet amb una àmplia majoria dels vots parlamentaris: a més de les dues formacions de l'executiu català, Esquerra Republicana i Junts, també hi han votat a favor el PSC i els Comuns, mentre que la CUP i el Partit Popular s'ha abstingut. Només Vox i Ciutadans s'han posicionat en contra. El decret de mesures urgents en l'àmbit tributari ja va ser aprovat per l'executiu català el 5 d'abril, i ara ha estat validat pel ple de la cambra catalana.

Concretament, la mesura treballa en quatre línies. D'una banda, es congelarà temporalment l'impost sobre les emissions de CO₂, tenint en compte l'increment dels preus dels carburants, que ha afectat les famílies però també les empreses i els autònoms com els transportistes. A més, se suspèn temporalment una taxa sobre la pesca fresca durant sis mesos, que s'encamina també en resposta a l'increment del preu de la gasolina. Per contra, s'incrementa un impost concret que afecta les elèctriques, després dels beneficis que han obtingut aquestes amb l'augment del preu de la llum en els darrers mesos, mentre que les recaptacions s'invertiran en finançar actuacions de transició energètica. Finalment, també s'augmenta en 39 milions d'euros el pressupost de l'Institut Català de Finances perquè aquest pugui ampliar la seva línia de préstecs per a petites i mitjanes empreses i autònoms del sector primari.

Giró: "Farem tot el possible"

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha estat el primer a pronunciar-se durant el debat parlamentari, i ho ha fet per reivindicar la importància d'aprovar el decret. "Volem contenir en la mesura de les nostres possibilitats els efectes de la guerra, són mesures per alleugerir la càrrega fiscal sobre els catalans i les catalanes", ha afirmat. Així, ha celebrat que el sector primari es veurà beneficiat per aquest paquet, així com la lluita contra el canvi climàtic. Però també ha assenyalat al Govern espanyol, a qui ha reclamat que actuï, recordant que el marge de maniobra català és "molt limitat". "Que l'economia catalana creixi dependrà de la capacitat per fer programes que el país necessita urgentment. Això passa per una participació més activa de la Generalitat en la cogovernança dels Fons Europeus i en codecidir els projectes territorials". A més, ha advertit que fins que s'acabi la guerra l'executiu farà "tot allò a les seves mans" per alleugerir-ne els efectes.

 

Pel que fa a la resta de partits, el PSC ha situat com a "positives" les quatre mesures, si bé ha destacat que no són les que ells voldrien. "Les creiem insuficients, però és el moment de doblegar l'esquena i no posar-nos tacticistes", ha dit. En una línia similar, els Comuns l'han descrit com un decret "parcial i limitat", i han reclamat més mesures, tot i que han celebrat que s'orientin a realitzar canvis estructurals. La CUP també l'ha considerat "insuficient", però no ha volgut posicionar-se en contra en la votació. Pel que fa a les tres formacions espanyolistes, Vox l'ha titllat de "ridícul" i "un nyap" perquè la situació és gravíssima; Ciutadans ha demanat més empenta del Govern, si bé la seva feina s'ha de complementar amb "polítiques valentes i reals a Espanya"; i el PP també ha vist algunes mesures bones, però ha subratllat la manca de propostes que haurien pogut tenir una repercussió "important".

120 milions contra la crisi

A principis de mes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ja va anunciar que el Govern havia aprovat un paquet de 120 milions d'euros per fer front i pal·liar els efectes de la guerra d'Ucraïna a Catalunya. Concretament, aquest paquet se centrarà en dos grans àmbits: el benestar de les persones i la salvaguarda de l'economia productiva del país, que inclourà la garantia per acollir refugiats de la guerra i ajudar a empreses i famílies afectades per l'increment del cost de la vida, ja que, segons ha afirmat el mateix president, Catalunya haurà de seguir afrontant moments difícils en els pròxims mesos a causa d'aquesta guerra. D'aquests 120 milions, la gran majoria aniran destinats a tres partides en concret. La primera serà per acollir persones refugiades de la guerra d'Ucraïna, la segona serà per a les empreses catalanes i ajudar-les en la transició energètica i per últim el tercer gran paquet anirà dedicat al sector agrari català.