Òmnium Cultural ha desplegat aquest dilluns al Passeig de Gràcia de Barcelona una pancarta gegant en què reclama l’amnistia per als presos polítics, exiliats i represaliats pel procés independentista. “Amnistia. Fem-nos lliures”, reclama la pancarta que s’ha penjat a la cantonada d’aquesta emblemàtica via barcelonina amb el carrer València.

Òmnium ha fet públic el vídeo de la penjada del cartell hores després de l’acte organitzat a la Presó Model per anunciar la presentació de la Llei d’Amnistia que es debatrà i aprovarà aquesta setmana al ple del Parlament i el mes de març arribarà al Congrés.

La pancarta, que cobreix tot el xamfrà d’aquesta cantonada del Passeig de Gràcia, ocupa una superfície de 531 metres quadrats. Amb les lletres d'Amnistia en vermell i el lema "Fem-nos lliures" en negre. Està signada per Òmnium Cultural i per la web amnistiaara.cat, on s'explica les condicions i abast que ha de tenir la proposició de llei que s'està impulsant, per què serveix i com s'ha d'aconseguir.

Clam de país

L'objectiu d'Òmnium és subratllar amb aquesta campanya el missatge que “l’amnistia i l’autodeterminació són un consens de país i l’única via per resoldre el conflicte polític a Catalunya”.

Precisament aquest matí, durant la presentació de la proposta de Llei a la Presó Model, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha subratllat la voluntat que el consens per a la reclamació de l'amnistia sigui el més ampli i transversal possible i es converteixi en un "clam de país".

En l'acte de presentació de la proposta de Llei hi han participat els partit impulsors del text, JxCat, ERC i la CUP, així com entitats independentistes i societat civil.

Llibertat immediata

El text de la proposta reclama l'amnistia per als presos polítics, exiliats i per a tots els represaliats per fets polítics registrats al voltant de la reivindicació de l'autodeterminació des del gener del 2013 fins avui, i inclou la consulta del 9-N i del referèndum de l'1-O, així com els casos oberts per les protestes posteriors a la sentència contra els líders del procés.

L'amnistia ha de servir, segons aquesta proposta, per a l'alliberament immediat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, així com per posar el punt i final a tots els procediments judicials oberts en relació aquests temes i impedir que se'n puguin obrir de nous.

 

A la imatge principal: la pancarta que ha penjat Òmnium al Passeig de Gràcia reclamant l'amnistia