Partits i entitats han presentat plegats en un acte a la Presó Model de Barcelona la llei d'amnistia que aquesta mateixa setmana rebrà un primer impuls al ple del Parlament i el 15 de març està previst que entri al Congrés dels Diputats. El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha celebrat aquest primer acord entre formacions polítiques, entitats i societat civil per impulsar la llei amb acords amplis i transversals i "amb el màxim de suport social i ciutadà". "Volem que l'amnistia sigui un clam de país", ha assegurat.

"No existeix cap altre opció que englobi totes les persones represaliades i per això celebrem que el sobiranisme hagi reprès la iniciativa. Només amb amnistia i autodeterminació podrem resoldre aquest conflicte polític", ha assegurat Mauria que ha agraït la generositat dels qui han fet possible arribar fins aquí.

169A0257

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, durant l'acte de presentació de la Llei d'Amnistia / Sergi Alcàzar

Vilalta: autodeterminació

També la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha advertit que aquesta és la "millor eina" per una solució democràtica del conflicte polític, "per començar a dibuixar una sortida política, amb la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats, així com amb l'anul·lació de totes les causes obertes i la fi de la persecució al moviment independentista".

Vilalta, que ha recordat que més de 1.800 persones han estat encausades amb el que ha descrit com una "causa general contra l'independentisme" a partir de l'aplicació per part de l'Estat del "dret penal de l'enemic", ha advertit que aquesta sortida només serà reeixida si posa damunt la taula l'exercici al dret a l'autodeterminació

Borràs: "no és clemència sinó justícia"

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, que ha intervingut a través d'un vídeo, ha seguit aquest mateix fil per advertir que l'amnistia és un punt de partida que resolt l'anomalia de la repressió però no l'exercici del dret a l'autodeterminació. "Genèricament l'amnistia significar acordar l'oblit o el perdó a una categoria de delictes. Nosaltres no ho plantegem com un perdó sinó com una correcció. No és clemència el que demanem, és justícia", ha subratllat, a més d'insistir en la necessitat d'alliberar els presos, el retorn dels exilitas, aturar el processos contra els represaliats, retornar fiances, acabar amb els embargaments i eliminar els antecedents policials generats arran del procés.

"De l'Estat espanyol fa temps que no esperem ni justícia ni democràcia, però nosaltres no renunciarem a transitar pels camins de la justícia i la democràcia fent política", ha reblat.

Sànchez: al Congrés el 15 de març

Des de la CUP, Natàlia Sànchez, ha explicat que el procés de la llei d'amnistia tindrà dos moments importants: el debat i votació aquesta setmana la Parlament d'una proposta de resolució perquè la Cambra hi doni suport i la iniciativa i la presentació el 15 de març de la llei al Congrés dels diputats. "Entenem que és imprescindible per assolir l'autodeterminació que s'aturi la repressió. Si no hi ha delicte, l'autodeterminació és un dret", ha advertit.

La diputada cupaire ha subratllat que l'escenari en què se celebrava l'acte, la presó Model, ha estat l'espai que durant generacions va encarnar la repressió del franquisme, acumulant presos deu vegades per sobre de les seves capacitats. "Avui aquí presentem aquest acord també amb lògica de memòria", ha reblat.

A través d'intervencions registrades en vídeo s'ha escoltat la veu de la republicana Marta Rovira, igual com el president de JxCat, Carles Puigdemont, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel.

Conflicte amb el PDeCAT

Amb tot, la unitat què han exhibit aquest matí els partits a la Presó Model ha començat a espetegar fins i tot abans de començar l'acte, davant les protestes dels representants del PDeCAT, presents a la convocatòria, en constatar que no se'ls havia reservat espai per intervenir.