La Llei d'Amnistia que aquesta setmana comença el procediment al Parlament i que està previst que arribi el mes de març al Congrés empararà tots els "actes d'intencionalitat política" al voltant de la reivindicació de l'autodeterminació duts a terme des de l'1 de gener del 2013 i inclourà tant la consulta del 9-N i el referèndum de l'1-O com les protestes posteriors a la sentència del procés. La Llei reclama la posada en llibertat immediata dels presos polítics i l'extinció de tots els delictes, causes obertes i condemnes derivades d'aquests processos.

La Proposta de Llei Orgànica d'Amnistia i de resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol que es debatrà al Parlament aquesta setmana recull en l’article 1 que a partir de l'aprova del text “queden amnistiats tots els actes d’intencionalitat política, qualsevol que en fos el resultat, tipificats com a delictes o com a conductes determinants de responsabilitat administrativa efectuats des de l’1 de gener del 2013 fins al moment de l’entrada en vigor d’aquesta llei”.

Intencionalitat política

Segons aquesta iniciativa, es considera “intencionalitat política qualsevol fet vinculat a la lluita democràtica per l’autodeterminació de Catalunya”. En concret, qualsevol dels actes polítics vinculats amb l’organització, convocatòria, finançament, afavoriment, promoció, execució i celebració tant del procés participatiu del 9-N com del referèndum de l’1-O, així com els actes de protesta a la via pública per defensar el referèndum o per criticar l’actuació de les autoritats.

Entre els actes compresos en l'objectiu de l'amnistia s’hi inclouen els delictes de rebel·lió i sedició, així com la resta contra l’ordre públic; els delictes de prevaricació, falsedat, malversació de cabals públics, desobediència o revelació de secrets; i actes d’expressió i opinió en premsa, xarxes, creació artística o qualsevol altre mitjà.

L'amnistia deixa sense efecte tota mena de procés i investigacions i barra el pas a l'inici de qualsevol procediment ni diligència en relació als aspectes citats, per la qual cosa, les persones beneficiades per aquesta llei no podran ser interrogades ni investigades ni citades a comparèixer ni detingudes ni processades per aquests fets.

Extinció penes

L’article 2 subratlla que l’amnistia extingirà tota responsabilitat criminal derivada de les penes imposades, la qual cosa provocarà la posada en llibertat immediata dels beneficiats per aquesta llei; deixa sense efectes les ordres de cerca i captura nacionals, europees i internacionalsla; comparta la finalització dels processos, la reintegració en la plenitud de drets actius i passius dels funcionaris, l’eliminació dels antecedents penals i el retorn de les fiances.

La proposta de llei, impulsada per JxCat, ERC i la CUP al Parlament es debatrà i votarà aquesta setmana al ple del Parlament i el mes de març arribarà al Congrés dels diputats.