Òmnium Cultural ha desplegat aquest dijous una pancarta gegant a la Terminal 1 de l'aeroport del Prat per advertir a tots els visitants que arribin a Barcelona que "A Espanya, protestar és terrorisme". Es tracta d'un lema en anglès per denunciar la causa de Tsunami Democràtic que investiga 12 persones per terrorisme entre les quals es troba un membre de la Junta Nacional d'Òmnium, Oleguer Serra, que aquest dimecres va fer públic que està exiliat a Suïssa. Precisament, aquest dimecres, Òmnium va fer pública una declaració institucional des de la Catalunya Nord, a Perpinyà, on van anunciar una estratègia internacional en defensa dels drets fonamentals coordinada per Oleguer Serra des de l'exili. Hores després de penjar la pancarta ha estat retirada pel personal d'Aena, segons han informat fonts dels Mossos d'Esquadra a Europa Press.

A més, aquest dijous també s'ha fet públic que el periodista Jesús Rodríguez també resideix a Suïssa per la investigació de terrorisme en el cas Tsunami, segons ha explicat el seu grup de suport, aquest dijous al matí a Sants. Rodríguez, periodista de La Directa, va marxar a l'estranger a finals de 2023, "davant l'amenaça d'empresonament". També l'empresari Josep Campmajó ha decidit exiliar-se pel mateix cas, segons ha pogut saber Els Matins de TV3. 

 

Independentistes a l'exili

Segona onada de dirigents independentistes que s'han vist obligats a marxar a l'exili arran de la investigació per terrorisme de l'Audiència Nacional contra Tsunami Democràtic pel seu paper contra la sentència de l'1-O. Almenys vuit dels dotze encausats del cas Tsunami són fora de territori espanyol, i quatre d'ells s'han traslladat durant els últims mesos per la investigació oberta de l'Audiència. El diputat d’ERC Ruben Wagensberg, l’activista d’Òmnium Oleguer Serra, el periodista Jesús Rodríguez i l’empresari Josep Campmajó viuen ara a Suïssa, on ja hi ha la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de 2018. Després de l’1-O Jaume Cabani va marxar a Bèlgica, on fins fa poc també hi era Carles Puigdemont, ara al Vallespir per preparar la campanya del 12-M.

Tots ells s’exposen a ser jutjats i condemnats per terrorisme per la seva presumpta vinculació amb el Tsunami i les protestes contra la sentència de l’1-O. També estan investigant el cap de l’oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay —a Catalunya—, l’empresari Xavier Vendrell, entre Catalunya i Colòmbia on és assessor del president Gustavo Petro, la dirigent d’ERC Marta Molina, l’empresari Oriol Soler — a Catalunya—, i el banquer suís Nicola Flavio Giulio Foglia. Des del 2019, l’Audiència Nacional persegueix Tsunami Democràtic perquè considera que la seva vinculació amb les protestes per la sentència del procés podria constituir un presumpte delicte de terrorisme. Quatre anys després, finalment el novembre del 2023 el jutge instructor de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón acorda dirigir la investigació per les actuacions del Tsunami contra Puigdemont, Rovira, Wagensberg, Josep Lluís Alay, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Marta Molina, Josep Campmajó, Jesús Rodríguez, Jaume Cabani, Oleguer Serra i Nicola Flavio Giulio Foglia. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!