El periodista Jesús Rodríguez també resideix a Suïssa per la investigació de terrorisme en el cas Tsunami. Així ho ha explicat el seu grup de suport durant un acte aquest dijous al matí a Sants. Rodríguez, periodista de La Directa, va marxar a l'estranger a finals de 2023, "davant l'amenaça d'empresonament". També l'empresari Josep Campmajó ha decidit exiliar-se pel mateix cas, segons ha pogut saber Els Matins de TV3. A Campmajó se'l relaciona amb Tsunami per haver estat en contacte amb el president a l'exili, Carles Puigdemont; tots dos són de Girona. Ahir va ser el membre de la junta d'Òmnium, l'activista Oleguer Serra, qui explicava des de Perpinyà que també havia marxat a l'estranger, i que resideix a Suïssa, on també hi ha el diputat i número 9 de la llista d'ERC al 12-M, Ruben Wagensberg

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón reclamava dimarts als investigats de la causa del Tsunami que, a través dels seus lletrats, li facin arribar en un dia les adreces on viuen perquè els pugui citar a declarar. La petició es dirigeix a les 10 persones que tenen oberta la investigació a l'Audiència Nacional. En els casos de Rodríguez, Jaume Cabaní Massip i Nicola Flavio Giulio, que no han designat advocats que els representin, el jutge demanava a la Guàrdia Civil que esbrini on es troben. Tot plegat a un mes i mig de la suposada aprovació de la llei d'amnistia al Congrés dels Diputats, un cop el text hagi superat el tràmit al Senat i torni al Congrés per a la votació definitiva.

"Marxo a l'exili per continuar lluitant i exercint de periodista"

En una entrevista publicada aquest dijous a La Directa, el mitjà on treballa, Rodríguez lamenta que "la causa del Tsunami Democràtic ja és un dels punts del programa electoral dels jutges Manuel Garcia-Castellón i Manuel Marchena". El periodista relata que va decidir marxar perquè no podia "esperar res que s’assembli a la justícia" en el seu cas. "Marxo a l’exili per continuar lluitant i exercint de periodista", sentencia Jesús Rodríguez.

 

grup de suport al periodista Jesús Rodríguez ACN
Grup de suport al periodista Jesús Rodríguez / Foto: ACN

L'espai cultural la Comunal de Sants ha acollit aquest dijous al matí una roda de premsa on Rodríguez hi ha participat mitjançant una videotrucada. El periodista s'ha referit a la seva situació com "una decisió difícil i dolorosa, que m’allunya de la gent que m’estimo, de La Directa i de Sants, però que em dona l’oportunitat de continuar lluitant. No m’he traslladat fora per romandre en silenci. Tinc la voluntat d’alçar la veu i passar a l’ofensiva". Els participants en l'acte, entre els quals hi havia membres d'Òmnium Cultural, han desplegat una pancarta en suport al periodista.

Grup de suport a Josep Campmajó

Un cop s'ha fet pública la notícia de l'exili de l'empresari Josep Campmajó, s'ha posat en marxa una pàgina web per donar-li suport durant la seva estada fora de Catalunya. L'empresari està vinculat al comerç i al teixit associatiu de Girona i ha estat una persona activa en el Procés, "sempre no-violent, d’alliberament nacional i especialment implicat i un referent de GironaVota, la plataforma unitària de l’independentisme gironí. També va formar part del grup impulsor del Consell Local de la República de Girona", explica el seu grup de suport.

En declaracions a TV3, Campmajó ha assegurat que la seva decisió està motivada pel seguiment policial i per la por d'una possible detenció i entrada a la presó. "Veia la policia vigilant-me pel carrer. Veia l'encarregada de la cafeteria on anava cada matí, que em deia 'Ja els tens allà'. Els veies, els reconeixies i només els faltava saludar", ha explicat. I nega un paper de lideratge a Tsunami: "Quan diuen que al capdavant de Tsunami hi havia 'fulanito', no tenen ni idea de què va, i en part ho entenc, perquè a Espanya no es pot entendre res sense que hi hagi algú que els mani".

Juntament amb Campmajó i Rodríguez, Wagensberg ha estat entrevistat a RAC1, on ha apuntat que aproximadament van marxar a Suïssa a l'hora i que en l'exili es donen suport mutu. Preguntat per si hi ha més gent que ja s'hagi exiliat, el republicà ha respost: "No podem parlar per la resta". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!