L'Audiència Nacional també accelera el cas de Tsunami Democràtic enfront de la tramitació de la llei d'amnistia. El jutge Manuel García-Castellón ha dictat una providència en la qual demana als 10 investigats per terrorisme que indiquin, a través dels seus advocats, l'adreça on viuen per tal de citar-los a declarar, segons una resolució a la qual ha tingut accés ElNacional.cat aquest dimarts. El termini per fer-ho és d'un dia. En el cas del periodista Jesús Rodríguez, l'informàtic Jaume Cabaní i l'italià Nicola Flavio Guiulio Flogia, el jutge ha encarregat a la Guàrdia Civil que cerqui el seu parador perquè, per ara, no estan personats amb advocat a la causa, com sí que ho està la resta d'encausats.

L'Audiència Nacional segueix les passes del Tribunal Suprem, que aquest dilluns ha citat el president Carles Puigdemont i el diputat d'ERC Ruben Wagensberg perquè declarin de forma voluntària i per videoconferència entre els dies 17 i 21 de juny, quan ja s'ha d'haver format el nou Parlament. Caldrà veure si el  magistrat García-Castellón cita els encausats durant la campanya electoral de les eleccions catalanes del 16-M, que comença d'aquí a dues setmanes.

Els investigats a Tsunami

El titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional va dictar una resolució el 6 de novembre passat, en la qual detalla els 12 investigats per terrorisme en la causa de Tsunami Democràtic, després de dos anys d'investigació secreta i sense interrogatoris. Ho va fer l'endemà de l'anunci d'un acord del PSOE i dels partits independentistes per la llei d'amnistia. Per primer cop, a més, citava com a investigat el president Puigdemont que, pel seu aforament com el diputat d'ERC, ha assumit el Tribunal Suprem. 

 

Els investigats de Tsunami i ja personats al jutjat són: els empresaris Oriol Soler, Josep Campmajor i el directiu d'Òmnium Cultural, Oleguer Serra, amb  l'advocat Benet Salellas; la veïna de Girona Marta Molina, amb l'advocada Marina Roig; Josep Lluís Alay, amb l'advocat Gonzalo Boye; la secretària general d'ERC, Marta Rovira, amb l'advocat Iñigo Iruín, i l'exconseller d'ERC, Xavier Vendrell, amb el lletrat Jos Prado. El magistrat ha demanat a tots set investigats que indiquin un domicili per localitzar-los, a través dels seus advocats.

Acció conjunta

S'espera que els set investigats facin una resposta unificada al jutge García-Castellón quan siguin citats. Els seus advocats ja van presentar un escrit conjunt al Tribunal Suprem, en el qual li demanaven que arxivés la causa de Tsunami perquè el magistrat de l'Audiència Nacional  no havia prorrogat la investigació correctament el 2021 i, per tant, sense la declaració dels encausats, la causa havia de tancar-se.

La sala penal del Tribunal Suprem no va dedicar ni una paraula a revisar o respondre la petició dels encausats, el febrer passat. Va resoldre que era competent per investigar Puigdemont i Wagensberg i que veia indicis del delicte de terrorisme, contra el parer de la Fiscalia. Una interpretació de la llei forçada per part de l'alt tribunal espanyol, segons alguns juristes, per actuar contra l'independentisme català, com es va fer per l'1-O.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!