Que les nacions reconegudes constitucionalment, amb capacitat legislativa i llengua pròpia puguin tenir veu i vot en la presa de decisions de la Unió Europea. Aquesta és la proposta que el lehendakari Íñigo Urkullu -que no optarà a la reelecció d'aquest càrrec en les eleccions d'enguany al País Basc- ha traslladat a les eurocomissàries Dubravka Šuica i Elisa Ferreira, en el marc del seu viatge institucional a la capital belga.  També li ha comunicat els detalls al president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb qui s'ha reunit aquest dimecres al Parlament Europeu, hores abans que tots dos participin en el caucus per l'autodeterminació, on defensaran aquest dret dels pobles. El president català ha manifestat a la sortida de la reunió que Urkullu compta amb el suport de Catalunya en aquesta proposta. 

Acostar Europa i les seves institucions a la ciutadania

Durant la seva reunió, Urkullu ha explicat a Aragonès el document protocol que va entregar ahir a les eurocomissàries, amb qui també es va reunir el president de la Generalitat en altres trobades, per la creació d'una comissió permanent que reuneixi "territoris i nacionalitats constitucionals". Tant Euskadi com Catalunya compleixen amb els requisits plantejats pel lehendakari. Segons el líder jeltzale, aquesta proposta ajudaria a contribuir a fomentar una "Europa propera a la ciutadania", ja que permetria a aquesta mena de territoris tenir veu i vot en les decisions que els afecten. En la mateixa línia, Urkullu també ha aprofitat per reclamar a la sortida de la reunió amb Aragonès que el català, el basc i el gallec siguin oficials a les institucions europees, tal com es va comprometre el govern espanyol. De moment, però, l'oficialitat es troba congelada, ja que és una decisió que han de prendre els estats membres per unanimitat i encara hi ha països que s'hi oposen per, entre altres motius, el cost econòmic que podria suposar. 

A banda de compartir aquesta iniciativa, Aragonès i Urkullu també han compartit problemàtiques compartides com ara la gestió dels fons europeus. A la sortida de la reunió, Aragonès ha assegurat que els dos presidents han "constatat la necessitat que hi hagi PERTE regionals en l'àmbit de la indústria i existeix el compromís dels dos governs per avançar en aquest sentit". També s'ha posat sobre la taula el traspàs de competències, incloses les de la immigració que en les últimes setmanes ha estat polèmica, així o l'ingrés mínim vital, que ja es va traspassar al govern basc mesos enrere. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!