El trasllat a Suïssa de Ruben Wagensberg, diputat al Parlament i secretari quart de la Mesa de la cambra, demostra per què és necessària l'amnistia que ahir va fer un passa enrere al Congrés. Així ho ha manifestat el president del Govern, Pere Aragonès, alertant que no es pot posar en risc l'aprovació final de la normal. "Wagensberg és víctima de la repressió en un cas que sembla més un muntatge que no una investigació judicial. Quan parlem de la necessitat d'aprovar l'amnistia parlem d'acabar amb casos com aquests, on hi ha molt dolor personal i una amenaça de reparació molt dura", ha advertit el president Aragonès, després de reunir-se amb el lehendakari Íñigo Urkullu al Parlament Europeu. Tots dos participaran aquesta tarda en el caucus per l'autodeterminació. 

Aragonès crida a la responsabilitat per aprovar la llei 

L'endemà que els set diputats de Junts votessin en contra de la llei d'amnistia i que el seu secretari general, Jordi Turull, hagi advertit a Pedro Sánchez que tenen 15 dies (el temps que previsiblement passarà el text a la Comissió de Justícia abans de tornar-se a votar) per "tapar les escletxes del redactat", Aragonès ha fet una "crida a la responsabilitat" de totes les parts. "Aquesta llei és necessària per posar fi al dolor que pateixen centenars de persones a Catalunya i també per obrir una etapa de negociació i la restauració dels drets i les llibertats", ha assenyalat Aragonès, apostant per continuar treballant en els pròxims dies com han fet en els últims mesos per resoldre la situació: "La llei és un objectiu pel qual hem treballat durant molt temps. Ahir hi havia 1.200 persones a Catalunya pendents de si s'aprovava o no. És el moment d'assumir la nostra responsabilitat". 

En la seva reunió amb Urkullu, amb qui ha destacat l'"excel·lent relació" i "complicitat política en molts àmbits", el president i el lehendakari han tractat problemàtiques compartides com la gestió dels fons europeus, criticant la gestió centralista que el govern espanyol n'ha fet, especialment els que afecten la política industrial: "Hem constatat la necessitat que hi hagi PERTE regionals en l'àmbit de la indústria i existeix el compromís dels dos governs per avançar en aquest sentit". També s'ha posat sobre la taula el traspàs de competències, incloses les de la immigració que en les últimes setmanes ha estat polèmica, així o l'ingrés mínim vital, que ja es va traspassar al govern basc mesos enrere. En la reunió, el lehendakari Urkullu ha traslladat al president català la seva proposta perquè les regions reconegudes com a nacionalitats, amb capacitat legislativa i una llengua pròpia puguin comptar amb un mecanisme per tenir veu i vot a la Comissió Europea, una idea a la qual Aragonès ha manifestat el seu suport. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!