Iñigo Urkullu no serà el candidat del PNB a les pròximes eleccions autonòmiques basques. Així li ha comunicat la seva formació a l'actual lehendakari, que porta tres legislatures en el càrrec, segons ha avançat aquest divendres El Correo. Malgrat la seva intenció de presentar-se a la reelecció, l'executiva del PNB hauria optat per una alternativa que pugui ser un cop d'efecte i que conformi un "canvi de cicle" per marcar la diferència amb EH Bildu, formació que s'espera que rivalitzi amb els conservadors bascos a les pròximes eleccions. De fet, algunes enquestes han arribat a situar els abertzales per davant del PNB.

El president de la formació, Andoni Ortuzar, va assegurar aquest dijous en una entrevista a Onda Cero que encara no s'havia triat el candidat i tots els escenaris estaven oberts. Mentrestant, el Comitè Executiu Nacional ni ha desmentit ni ha confirmat aquesta informació, i per contra ha assegurat que encara no ha iniciat el seu procés intern per designar el candidat a les pròximes eleccions basques, segons ha informat en un comunicat. Aquesta qüestió, precisament, està prevista que l'"abordi" l'executiva nacional en una reunió el pròxim dilluns, 27 de novembre. "Fins aleshores, l'executiva no entrarà a valorar informacions periodístiques", remarca el comunicat, per precisar que "informarà oportuna i puntualment de l'inici del citat procés".

Segons El Correo, la cúpula del PNB va mantenir aquest dijous una conversa amb Urkullu per traslladar-li la necessitat d'apostar per un canvi de nom davant l'"amenaça" que suposa EH Bildu per a la formació, tant a les eleccions autonòmiques basques com a Madrid. A les darreres eleccions al Congrés dels Diputats, els abertzales van aconseguir gairebé 60.000 vots més, així com un diputat més que el PNB. El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha traslladat aquest divendres als consellers del seu govern que la legislatura no ha acabat i queda "molta tasca per fer". A més, els ha recordat que tenen "un compromís amb ell, amb el PNB" i amb tots els que els van votar en les eleccions autonòmiques de fa quatre anys, segons ha afirmat el portaveu de l'Executiu basc, Bingen Zupiria.

EH Bildu amenaça l'hegemonia del PNB

Si bé Urkullu encara no ha especificat la data de les pròximes eleccions basques, s'espera que tinguin lloc previsiblement durant la primavera de l'any vinent, si bé podrien avançar-se. Urkullu porta al capdavant del govern basc des del 2012, i de fet ha ampliat el percentatge de vot per al PNB en les tres rondes electorals des d'aleshores. Però les enquestes marquen que EH Bildu podria pispar-li la cartera i acabar per davant dels conservadors als comicis del 2024. Tot i això, faria falta veure quins suports poden trobar els abertzales per tal de consolidar-se al poder.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!