Ja hi ha nou executiu municipal. L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presentat la reestructuració del govern de la Paeria, després de la sortida del Comú de Lleida. Ara, el govern municipal passa a ser "més compacte i sobri", segons ha afirmat Pueyo aquest divendres en roda de premsa.

És més compacte perquè es redueixen de set a cinc les tinències d'alcaldia, que ocuparan Toni Postius, Jordina Freixanet, Sandra Castro, Montse Pifarré i Paco Cerdà. Destaca la creació d'una regidoria de Presidència, amb Freixanet al capdavant, que assumeix competències que tenia fins ara el Comú com l'OMAC, la lluita contra la corrupció i contractació.

Una regidoria de Presidència

El regidor Jaume Rutllant s'encarregarà d'Habitatge i Transició Ecològica, que estaven sota el control de Sergi Talamonte fins que el van cessar. La regidora Marta Gispert assumeix les polítiques de participació ciutadana que ostentava Elena Farré. Ruttlan també formarà part de la Junta de Govern Local, juntament amb el regidor Joan Ramon Castro i els tinents d'alcalde. A més, les comissions informatives també s'ha reduït de set a cinc.

Tot i això, la novetat és la regidoria de Presidència, que ja existeix a Barcelona, Mataró o Camarasa (Noguera), segons ha destacat Pueyo. Freixanet ocuparà aquesta regidoria, que assumirà les competències que ja tenia amb anterioritat i les que ostentava abans el Comú: l'Oficina Municipal d'Atenció al Ciutadà (OMAC), les relacions amb la sindicatura de greuges, la contractació i la lluita contra la corrupció.

Govern en minoria

Rutllant sumarà a les regidories de Cultura, Habitatge i Transició Ecològica, a part de ser nomenat president de l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU),  segons ha avançat Pueyo. Castro en serà el vicepresident i assumirà la regidoria del barri de l'Escorxador. Gispert incorporarà la regidoria de Participació Ciutadania a la qual ja assumia de Consum, Comerç i Mercats. La de Pardinyes passarà a mans del regidor Ignasi Amor.

Després d'anunciar la reestructuració, Pueyo ha agraït a Talamonte i Ferré el seu esforç tant polític com personal. Així mateix, ha deixat clar que "l'estabilitat està garantida" amb el govern municipal en minoria en mans d'ERC i JxCat, perquè els ciutadans "ho demanen".

pacte entesa lleida pueyo talamonte ACN

Els líders del Comú, ERC i Junts després de signar el pacte de govern el 2019 / ACN

L'alcalde també ha volgut mostrar la seva intenció de "mantenir i ampliar" la voluntat de consens. "Aquesta voluntat de consens sempre ha estat present i sempre ha inspirat el nostre model de gestió i allà on pugui establir-se un consens treballarem per tirar-ho endavant", ha dit.

La reestructuració del govern municipal arriba després que es trenqués el tripartit a la Paeria, a causa del cessament del líder del Comú de Lleida, Sergi Talamonte. Pueyo el va acusar d'actuar "de govern i d'oposició", quelcom "profundament deslleial".

 

Imatge principal: L'alcalde Miquel Pueyo,  amb els tinents d'alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, presenta la reestructuració del govern / ACN