Després que dimecres l'alcalde de Lleida cesses a Sergi Talamonte, líder del Comú, de totes les seves funcions a l'Ajuntament, avui els tres socis de la Paeria (ERC, Junts i el Comú)  han trencat el pacte de govern que van signar fa poc més de dos anys. La decisió l'han pres després de reunir-se aquest divendres al matí per valorar la situació de l'Entesa i els tres grups han acordat la sortida del Comú del govern municipal.

miquel pueyo   toni postius   sergi talamonte   lleida   ACNToni Postius (Junts) Sergi Talamonte i Miquel Pueyo / ACN 

Ara, ERC i Junts continuaran al capdavant de l'Ajuntament en minoria, ja que sumen 12 regidors, dos menys dels necessaris per aconseguir la majoria absoluta. A través d'un comunicat conjunt, els tres grups han indicat que han acordat executar la sortida del Comú de manera "responsable i amb garanties de traspàs efectiu i correcte i oferint tot el suport als nous responsables de les àrees." Fins ara, el líder del partit, Sergi Talamonte era tercer tinent d'alcalde de la ciutat i regidor d'Habitatge i Transició ecològica. 

En el mateix escrit, els tres grups han manifestat la voluntat de "preservar els eixos programàtics que consten al pacte de govern" i s'han emplaçat a "treballar per garantir la governabilitat de la ciutat de Lleida i el desenvolupament dels compromisos compartits en aquest nou escenari".

Govern en minoria 

ERC, Junts i el Comú van signar el 27 de juny de 2019 el govern tripartit a la passarel·la dels Camps Elisis, com a símbol dels ponts que havien aconseguit construir per fer-lo possible, segons van dir.  El pacte entre les tres formacions sumava 15 dels 27 regidors de l'Ajuntament, set d'ERC, dos d'el Comú i 6 de Junts, dels quals en queden cinc. Pueyo va apartar, per anomalies en contractes de manteniment, a l'aleshores regidor d'Esports, Sergi González (Junts), que continua com a regidor no adscrit. 

comunicat junts erc comu

"No som un grup d'amics"

Dimecres, Pueyo va prendre aquesta decisió després d'un comunicat del partit de Talamonte  en què anunciaven que votarien en contra de la reparcel·lació de Torre Salses, on s'ha de construir un projecte comercial. "No es pot repicar i anar a la processó" va dir l’alcalde, ja que segons va lamentar, aquesta no era la primera vegada que el regidor "actua de govern i d'oposició i és profundament deslleial". Amb tot, el batlle de Lleida va considerar que durant els dos anys de govern municipal ha estat "tolerant i comprensiu" i es va mostrar "sorprès" pel comunicat, ja entenia que les tres forces polítiques coincidien en el model comercial. 

L'alcalde es va mostrar molt crític amb Talamonte, a qui li va assegurar que els regidors de la paeria no són ni "un grup d'amics" ni un "cercle d'activistes". "Som un govern responsable de la segona capital del país i hem de tenir sempre molt en compte l'eix de la responsabilitat dels nostres actes", va afegir. 

Un "155 encobert" 

Per la seva part, el Comú va acusar ahir a Pueyo d'aplicar-li un "155 encobert" i li va demanar que "rectifiques la seva decisió", encara que finalment no ha estat així. El partit considerava la decisió del parer "impulsiva" i la regidora Elena Farré el va reptar a que fos valent i "posats a fer un 155, que el faci del tot. Si no està disposat a restituir Talamonte, que expulsi el Comú íntegrament del govern". Per la seva banda, el regidor cessat va lamentar que Pueyo l'acuses de "deslleial" i va apuntar que en un govern de coalició les discrepàncies són "sanes".

El projecte Torre Salses, el detonant 

Aquesta no ha estat la primera pica-baralla dins el govern municipal, la majoria motivades pel projecte comercial i d'oci Torre Salses. Els comuns van decidir l'altre dia oposar-se al programa de reparcel·lació del pla parcial del sector SUR-42, ja que insistien en la necessitat d’un informe mediambiental que, segons els tècnics de la Paeria, no era necessari i dimecres van demanar la revisió del pacte de govern a l’entendre que hi havia incompliments dels altres socis i que no feien prou per oposar-se a Torre Salses. 

Avui, Eurofund, l'empresa promotora del parc comercial i d'oci a Torre Salses, ha acusat En Comú Podem de dir "falsedats i errors" en relació amb el projecte que l'empresa desenvolupa al SUR-42 de la capital del Segrià. En aquest sentit, reiteren que el pla parcial es desenvolupa en sòl urbanitzat i recepcionat en una operació tècnicament i legalment, correcta, avalada per la Generalitat i l'Ajuntament de Lleida. Així mateix, els promotors valoren reunir-se amb els grups del Parlament per aportar tota la informació sobre la iniciativa.

A la imatge principal, els líders del Comú, ERC i Junts després de signar el pacte de govern el 2019