L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha retirat al regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, la condició de tercer tinent d'alcalde. A més, també li ha tret les competències de la regidoria d'Habitatge i Transició Ecològica, que assumirà temporalment ell mateix i el seu paper en la Junta de Govern Local. Pueyo ha pres aquesta decisió després del comunicat del partit de Talamonte  en què anunciaven que votarien en contra de la reparcel·lació de Torre Salses. "No es pot repicar i anar a la processó" ha sentenciat l'alcalde, ja que segons ha lamentat, "no és la primera vegada que Talamonte actua de govern i d'oposició i és profundament deslleial".

 

tuit comuns lleida

El batlle de Lleida  ha anat més enllà i ha considerat que durant els dos anys de govern municipal ha estat "tolerant i comprensiu". Ha estat l'enèsima polèmica amb el projecte comercial de Torre Salses, al qual el Comú s'oposa fermament, la que ha fet vessar el got. Aquest mateix dimecres, el partit ha fet públic un comunicat en què han demanat la revisió del pacte d'Entesa i han anunciat que votarien en contra de la reparcel·lació de Torre Salses a la Junta de Govern Local perquè, segons Talamonte, "s'han desatès les consideracions efectuades pel Comú per revisar d'ofici l'acord d'aprovació definitiva del projecte" i assenyalava altres incompliments.

No és un ultimàtum 

Amb tot, el paer en cap ha reconegut mostrar-se "sorprès" pel comunicat, ja que entén que les tres forces polítiques –ERC, JxCat i el Comú de Lleida- coincideixen en un model comercial que dona preferència al comerç integrat dins la xarxa urbana. Pueyo alerta a Talamonte que "no es pot ser oposició i govern alhora" i que no són ni "un grup d'amics" ni un "cercle d'activistes". "Som un govern responsable de la segona capital del país i hem de tenir sempre molt en compte l'eix de la responsabilitat dels nostres actes", ha afegit.

Tot i la destitució de Talamonte de les seves responsabilitats al govern de la Paeria, Pueyo nega que aquesta decisió sigui cap ultimàtum. Això sí, convida al Comú a "reflexionar" i decidir si volen seguir al govern d'Entesa, passar a l'oposició o optar per l'activisme polític. "No podem estar gesticulant i criticant contínuament als socis del govern", ha dit i en aquest sentit ha demanat "responsabilitat".

Aquest migdia s'havia convocat una comissió de seguiment del pacte de del govern municipal, i davant l'absència del Comú, Pueyo ha decidit signar els tres decrets d'alcaldia en què retirava a Talarn dels càrrecs, per després comunicar-li la seva decisió per correu electrònic. 

Una decisió "irresponsable i precipitada"

El partit de Talamonte ja ha reaccionat a la seva destitució a través de les xarxes per demanar-ne la restitució. En un comunicat publicat a Twitter, el Comú ha considerat que el seu cessament és una "decisió irresponsable" i "precipitada" que posa en perill el pacte municipal i per tant la governabilitat de la ciutat. D'aquesta manera, han anunciat que si Pueyo retorna a Talarn la seva regidoria i el seu càrrec com a tinent d'alcalde es podrà "fer efectiva la convocatòria de la comissió del pacte de l'Entesa" per així avaluar "amb serenitat" els compliments de l'acord.