El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat aquest dimarts que “està considerant” celebrar una reunió presencial amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, a Brussel·les. Iglesias, que va mantenir una conversa telefònica amb Puigdemont el 21 d’octubre, poc després de visitar Oriol Junqueras a la presó, ha assegurat que és “fonamental mantenir el contacte i legitimar els actors polítics que els ciutadans ja han legitimat amb els vots”. “A Catalunya la força més votada a les eleccions autonòmiques va ser Cs, i la segona Junts per Catalunya, on el referent polític és Carles Puigdemont”, ha apuntat Iglesias, “i estigui a Brussel·les o on estigui és un ciutadà a qui els ciutadans de Catalunya han atorgat un reconeixement polític molt important”. El mateix, ha dit, en el cas d’ERC i Junqueras, que “estigui en llibertat o a la presó és el referent polític d’una opció molt important legitimada a les urnes”, i “això cal fer-ho entendre”.

En una entrevista a Rac1, ha advertit també que després de les visites a Lledoners –on també es va trobar amb Jordi Sánchez- té clar que dins de la presó "s’ha fet una reflexió política que és molt important explicar a Catalunya” i que segons el seu criteri pot ser “molt bona per continuar en un camí de diàleg”.

En tot cas, ha advertit que aquest camí “no serà fàcil”. “Caldrà fer molts passos, caldrà treballar en silenci” i “ser discrets en algunes coses”, tot i que “hi ha un camí a recórrer en interès d’Espanya i de Catalunya”, ha sentenciat. 

Iglesias també ha retret a les formacions independentistes “la competició de legitimitat” que lliuren, que “posa en risc una gestió racional del conflicte”. “Sembla que hi ha una espècie de competició per veure qui s’atreveix a donar el pas pragmàtic abans”, ha advertit.

En aquest sentit ha assegurat que és “molt important” que en el futur tots els sectors de l’independentisme català siguin capaços de no fer-se la traveta i que hi hagi “una estratègia convinguda”.