Pablo Iglesias ha estat reprovat a Madrid, amb els vots del Partit Popular, Ciutadans i Vox. El pla inicial era declarar-lo persona no grata, però l'extrema dreta va renunciar-hi després de conèixer un informe intern de l'ajuntament que assegurava que el municipi no té competències per fer-ho. La cosa és que a l'anomenat trifachito li havien molestat les paraules que l'exvicepresident del govern espanyol i exlíder de Podem va pronunciar en el seu programa de ràdio el passat 28 de setembre: "Amb cinc ties com (la dirigent de Podem) Isa Serra a cavall veuríem córrer tota la Policia Municipal de Madrid. No els hi serviria de res. L'Isa em portaria les cabelleres de tots ells i (Pablo) Echenique i jo les cremaríem a una foguera amb Arnaldo Otegi a Arralde".

La iniciativa de reprovar Iglesias ha arribat a Cibeles de la mà de les dues formacions que formen el govern municipal: el PP i Ciutadans. Vox buscava declarar-lo persona no grata, però va reformular la iniciativa per "reprovació" i es va alinear amb els altres partits de la dreta. "Podríem debatre si cal reprovar aquestes manifestacions o declarar-lo persona no grata, és igual. I podria simplement declarar-los persones molt rates i molt indecents, per comunistes, proetarres, per covards i per miserables. Visca la Policia Municipal de Madrid", ha dit el dirigent ultra Javier Ortega Smith.

La reprovació d'Iglesias, un debat tens

El debat ha estat tens, amb els grups de l'esquerra censurant els comentaris d'Iglesias i criticant que se'ls doni espai a l'Ajuntament de Madrid. Per exemple, Miguel Montejo (Más Madrid) ha projectat un vídeo on es veu el cap de gabinet d'Isabel Díaz Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez, assegurant que la policia madrilenya "no es pot suportar a cap país europeu" perquè els agents "són uns chulos". En les imatges també es veu a Rodríguez dient que "les Policies Locals i Autonòmiques han de tenir la meitat del sou". A més, Marta Higueras (Grup Mixt, ex de Más Madrid) ha demanat a la dreta si "no tenen res més a fer que portar aquestes paraules". Abans, Higueras ha assegurat que les paraules de l'exlíder de Podem són "inapropiades".

La portaveu del govern municipal, Inmaculada Sanz (PP), ha dit que les declaracions de l'exvicepresident del govern espanyol són "infames" i "menyspreables". "Les condemnem de forma rotunda i vam dir que portaríem a aquest ple la reprovació, així com la denúncia de la Policia Municipal per injúries greus", ha etzibat. A més, ha dit que la vertadera "reprovació va ser la d'Ayuso el 4 de maig, que el va fer tornar a casa a traspuar sectarisme", en referència a la derrota d'Iglesias en les últimes eleccions madrilenyes. Finalment, la vicealcaldessa Begoña Villacís (Cs) ha dit que "reprovar és condemnar, repudiar el que va fer Iglesias, és rebutjar que es construeixin discursos en els quals es taqui l'honor de la Policia Municipal, que es digui que faria córrer la policia".