El ple de l'Ajuntament de Madrid debatrà, a petició de Vox, si declara l'exvicepresident espanyol Pablo Iglesias com a persona 'non grata' a la ciutat. Els grups parlamentaris de Vox, per un costat, i el Partit Popular i Ciutadans, per un altre, han registrat dues proposicions a debatre en el ple del pròxim dimarts de l'Ajuntament de Madrid. Totes dues giren al voltant de Pablo Iglesias, a qui demanen que es "reprovi" per unes declaracions contra la Policia Municipal de Madrid que consideren "insults inacceptables". La proposició de Vox, però, va un pas més enllà perquè demana que es declari l'exvicepresident com a persona 'non grata' a la seva ciutat natal.

Vox, PP i Cs s'uneixen per reprovar Pablo Iglesias

La proposició de Vox és la 32 en l'ordre del dia del ple del pròxim dimarts. Ha estat presentada pel portaveu del grup municipal de Vox, Javier Ortega Smith, i demana que "l'Ajuntament de Madrid declari a Pablo Iglesias persona 'non grata' per les injúries manifestades contra la Policia Municipal". En aquest sentit, Ortega Smith també aprofita per demanar mesures de suport al cos de policia per resoldre "el dèficit de plantilla" i millorar les instal·lacions. 

La proposició conjunta del Partit Popular i Ciutadans és la número 34 en l'ordre del dia i ha estat presentada per la portaveu del grup municipal del PP, Andrea Levy, i la portaveu de grup de Ciutadans, Begoña Villacís. No demanen expressament que es declari Iglesias persona 'non grata', però reclamen que el ple reprovi les seves declaracions i els "inacceptables insults" cap a la policia madrilenya. Afegeixen a més, el reclam que el ple "reiteri el seu més ferm suport al cos" i que agraeixin a la policia "la constant feina dels seus agents en favor de la llibertat, la seguretat i la convivència" a Madrid. 

Almeida, a favor de nomenar Iglesias persona 'non grata'

Per aprovar les propostes, es necessitarien els vots dels grups que conformen el govern, PP i Ciutadans, i el de Vox. Tenint en compte que són els que han impulsat les propostes, tot sembla indicar que s'aprovaran. 

L'alcalde madrileny, José Luis Martínez-Almeida ha assegurat que "no hi haurà cap problema" en reprovar i nomenar persona 'non grata' a Pablo Iglesias al ple de Cibeles. Almeida ha argumentat que es mereix ser declarat persona 'non grata' pel ple municipal qui "insulta a la Policia Municipal, qui se'n riu de la Policia Municipal i qui se'n burla, com Isa Serra (portaveu de Podemos) que va cridar a una policia que era una puta, una malfollada, que es follava tots els policies municipals i els seus fills no la podien mirar a la cara". 

Les polèmiques declaracions d'Iglesias al seu podcast

La polèmica ve de finals de setembre, quan Pablo Iglesias, en el seu podcast La Base, va fer afirmacions contràries a la policia municipal madrilenya. "Deia el general Rodríguez Galindo que amb cinc homes podria conquerir Sud Amèrica. Amb cinc ties com Isa Serra a cavall, veuríem corrents com gallines a tota la Policia Municipal de Madrid. A més, no els serviria de res. L'Isa em portaria les cabelleres de tots ells i Echenique i jo les cremaríem en una foguera amb Arnaldo Otegi a Arralde", afirmava Iglesias. Unes declaracions que no van ser ben rebudes per la Policia, que ha denunciat Iglesias, ni pels grups de Vox, PP i Cs a la ciutat, que la pròxima setmana podrien declarar-lo persona 'non grata'. 

Les paraules d'Iglesias arribaven un dia després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) suspengués una pena d'un any i 7 mesos de presó sobre Serra per atemptat contra l'autoritat durant una protesta contra un desnonament el gener de 2014.