Vox ha renunciat declarar Pablo Iglesias persona no grata a Madrid, tal com havia proposat per debatre-ho en el ple municipal d'aquest dimarts. Segons ha avançat El País, Javier Ortega Smith ha sol·licitat que se substitueixi el terme "no grata" per "reprovació". I ho ha fet després que aquest dilluns s'hagi conegut un informe intern de l'ajuntament que assegura que el municipi no té competència per nomenar Iglesias persona no grata. El document, al qual ha tingut accés Europa Press, precisa que els ajuntaments manquen "la necessària habilitació per declarar persona non grata a cap ciutadà". Llavors, l'acord podria ser "contrari a dret" perquè "no està fonamentat en cap competència o potestat municipal". "Es planteja el dubte raonable sobre si aquesta declaració pogués afectar el dret a l'honor de la persona declarada no grata, per la qual cosa encara cal ser més cautelosos si és possible amb l'adopció d'aquest tipus d'acords", afegeix.

El pròxim ple ordinari de l'Ajuntament de Madrid se celebra aquest dimarts a les 9.15 hores i havia de debatre si declara persona no grata i reprova l'exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias. Un debat que deriva de les paraules que va pronunciar Iglesias en el seu programa de ràdio el passat 28 de setembre. "Amb cinc ties com (la dirigent de Podem) Isa Serra a cavall veuríem córrer tota la Policia Municipal de Madrid. No els hi serviria de res. L'Isa em portaria les cabelleres de tots ells i (Pablo) Echenique i jo les cremaríem a una foguera amb Arnaldo Otegi a Arralde", va afirmar. Unes declaracions amb to irònic que no van fer gens de gràcia als ultraconservadors de Madrid.

Declarat persona no grata pel 'trifachito'

El Grup Municipal de Vox havia presentat una iniciativa perquè l'ajuntament declarés persona no grata l'exlíder de Podem "per les injúries manifestades contra la Policia Municipal", que ara ha retirat després de l'esmentat informe intern. Els altres grups de la dreta, Partit Popular i Ciutadans, havien decidit presentar una iniciativa conjunta perquè el ple reprovi les declaracions de l'exvicepresident i "els seus inacceptables insults al Cos de Policia Municipal de Madrid".

El mateix Iglesias havia fet broma a Twitter davant la proposta, tot dient que hauria estat "un honor" que el trifachito de l'Ajuntament de Madrid el declarés persona no grata. Finalment, l'exlíder de Podem no podrà gaudir d'aquest honor perquè un informe intern del consistori ha deixat ben clar que l'ajuntament no té les competències necessàries per fer-ho. Davant d'aquest document, els ultradretans no han tingut més opció que fer marxa enrere i limitar-se a reprovar-lo.