El principal mite fundacional d’Espanya és el període històric anomenat Reconquesta, és a dir, la lluita multisecular dels estats cristians contra els estats musulmans a la península Ibèrica que culminaria amb l’eliminació dels segons com a subjecte polític. Més enllà de la certesa historiogràfica del terme ‘reconquesta’ -Ortega y Gasset el veia molt discutible-, al llarg del segle XX es va convertir en un símbol clar d’entendre una manera molt específica d’Espanya com a la consecució històrica d'un estat unificat religiosament, centralitzat políticament i assimilat lingüísticament a una sola de les seves expressions. Resumit, una ‘unitat de destí en l’universal’.

En l’actual context polític, la dreta espanyola ha revifat aquesta retòrica, principalment perquè formar part del tronc ideològic de Vox, que beu del nacionalisme espanyol més tronat. Com que Santiago Abascal ha fet seva la idea de la reconquesta com una tornada al poder de les idees que representa la seva formació, el Partit Popular no ha tingut més remei que anar a roda i plagiar també aquesta deriva ideològica que retrotreu als anys del franquisme.

És en aquest context que Pablo Casado va visitar ahir Astúries i va fer el següent tuit:

En una visita a la catedral d’Oviedo, el líder del PP va poder veure la ‘Creu de la victòria’, una creu ricament ornamentada del segle X que forma part de la bandera asturiana i que porta al seu interior la creu de fusta que, segons la tradició, hauria portat Pelai en la batalla de Covadonga -tot i que el carboni 14 ho desmenteix-. La Creu, en tot cas, és un símbol de la reconquesta, cosa que permet al líder del PP assegurar que “començarem la reconquesta d’Espanya, la d’un govern assenyat que defengui la unitat nacional, la creació d’ocupació i la preservació de l’Estat del Benestar”.

L’al·lusió a la reconquesta -que va significar segles i segles de guerra i de mort- s’inclou doncs dins l’ideari del Partit Popular, tal i com anteriorment ja ho havia  fet el partit ultra Vox, que ha fixat la reconquesta com un dels seus eixos polítics.

I Albert Rivera?

Ciutadans encara no ha fet bandera del mite de la reconquesta com a arma electoral, però això no treu que el seu líder, Albert Rivera, flirtegi amb la idea. Així ho va fer en un tuit del 2016, quan va desplaçar-se a Covadonga per visitar la tomba de Pelai:

“Un lloc clau per a la història d’Espanya”, va dir en aquella ocasió Rivera, una afirmació oberta a interpretacions.