Arnaldo Otegi ha afirmat avui a Mèxic que passi el que passi el País Basc s'independitzarà d'Espanya, i que "la República Catalana i la República Basca seran una realitat".

"Jo desitjo no tornar a la presó però quan un és ciutadà i súbdit del monarca Borbó mai no pot descartar anar a la presó", ha dit a la capital mexicana el coordinador general d'EH Bildu, empresonat en cinc ocasions, l'última el 2009 condemnat per un delicte de pertinença a banda armada en el cas Bateragune.

Tanmateix, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) va determinar el novembre passat que Otegi no va tenir un judici imparcial en aquest cas i va condemnar l'Estat espanyol per no reconèixer la parcialitat contra ell d'una jutgessa de l'Audiència Nacional.

El polític basc ha afegit que "no sabem si tornarem a la presó o no, però sí sabem que la República Catalana i la República Basca seran una realitat", ja que tant Catalunya com el País Basc s'acabaran independitzant d'Espanya tard o d'hora.

A més, després d'exigir l'alliberament dels "300 presos polítics bascos", va ironitzar que la presó "conserva bé" els independentistes bascos perquè els "manté revolucionaris".

Otegi va ser convidat a Mèxic per la Fundació per a la Democràcia, liderada per l'esquerrà Cuauhtémoc Cárdenas, exalcalde de la capital i tres vegades candidat a la presidència de Mèxic.

Per complir els seus objectius independentistes, Otegi va apostar per construir un "front ampli" amb els independensistes catalans per "influir" l'Estat espanyol, que segons el seu parer passa una greu "crisi estructural".

"En aquesta fase històrica, la fortalesa està en crear grans fronts amplis i unir forces per al que ens ve a sobre", va dir a la seu de la Comissió de Drets Humans del Districte Federal (CDHDF) mexicà.

En aquest sentit, va recordar que la seva formació ha pactat un document amb els independentistes catalans d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per defensar al Congrés dels Diputats un "programa de mínims" que inclogui el dret a l'autodeterminació i l'alliberament dels "presos polítics".

Preguntat pel públic sobre l'auge del partit ultradretà Vox, Otegi ha dit que això "sorprèn molt fora perquè es va vendre la Transició espanyola com a modèlica" però en realitat mai no es va trencar amb el franquisme.

Finalment, ha arremès contra la Unió Europea, que ha defensat com un "club d'estats que es passa la vida donant discursos de drets humans mentre abandona a migrants a la Mediterrània". Però ha lamentat que l'actual alternativa a la Unió Europea sigui el feixisme impulsat pels partits ultradretans, i no una alternativa esquerrana.