Tercer i últim dia d'Arnaldo Otegi a Catalunya. Després de la intensa jornada viscuda aquest dimarts tant al Parlament de Catalunya com a l'acte de Fabra i Coats, el secretari general de Sortu i exportaveu de Batasuna ha mantingut aquest matí un parell de reunions de treball amb els partits independentistes, concretament, amb ERC i la CUP

Aquesta jornada de treball del líder basc s'emmarca en la dinàmica d'escoltar i aprendre del procés independentista català per tal que Euskadi pugui posar en marxa també el seu propi camí sobiranista. Un anhel que Otegi va reconèixer durant la seva compareixença en el faristol del Parlament.

Republicans i cupaires han compartit amb el secretari general de Sortu, i possible candidat de EH Bildu a les eleccions basques de la tardor, idees i impressions de com s'està vivint el procés de construcció de la República catalana, i a la vegada, com aquest procés es podria traslladar al País Basc, en un context actual on el sentiment independentista no passa pel seu millor moment a Euskadi, sobre tot amb la irrupció de Podemos. Precisament, ahir durant la seva intervenció a Sant Andreu, Otegi va demanar a les forces favorables al dret de decidir, que se sumin als processos constituents. 

La trobada amb la Permanent Nacional dels republicans ha tingut lloc a primera hora, cap a les 9, a la mateix seu del carrer Calàbria. Entre els presents, a banda d'Otegi i la delegació de Sortu, hi havia els caps de llista d'ERC pel Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián i Joan Tardà. Així, com el vicepresident i conseller d'economia Oriol Junqueras i la secretària general del partit, Marta Rovira.

Foto: @uaiartza

A més, el vicesecretari general de Coordinació Interna, Territori i Organització, Isaac Peraire, també n'ha volgut deixar constància a Twitter.

Més tard, a dos quarts de dotze del migdia, el líder de l'esquerra abertzale s'ha reunit amb el Secretariat Nacional de la CUP a la seu dels cupaires, al carrer de Casp. 

"Deure institucional"

Davant les crítiques de PP i C's per la visita d'Arnaldo Otegi al Parlament, la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, ha defensat que rebre el secretari general de Sortu forma part del seu “deure institucional” perquè és el representant d’un partit “legal i democràtic”. “El Parlament és la seu del diàleg i ha d’estar obert a tothom que aposti per la via del diàleg i la democràcia”, ha refermat.

En declaracions a Els Matins de TV3, ha dit que està disposada a rebre “qui faci falta” per parlar de democràcia argumentant que el Parlament està obert a tothom que aposti pel diàleg i la democràcia. Forcadell ha emmarcat en la normalitat la coincidència de la visita d’Otegi i l’acte del PP i C’s amb les associacions de víctimes del terrorisme com una mostra de la pluralitat de la cambra catalana.

També ha confiat aclarir el “malentès” amb l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes en la reunió que mantindrà dilluns i ha negat que aquesta entitat li hagués demanat fa temps una trobada.