El secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, assegura que anhela un procés de construcció nacional com el que viu Catalunya. Així ho ha confirmat aquest dimarts a la sala de premsa del Parlament després de passar-hi una jornada intensa i entrevistar-se amb la CUP, JxSí i amb la presidenta de la cambra, Carme Forcadell.

Otegi ha explicat que aquesta visita s’emmarca en la dinàmica “d’escoltar i aprendre” del que han fet altres pobles i, en el cas de Catalunya, amb un sentiment d’agraïment. “D’una banda personal, per l’escalfor rebuda durant els sis anys i mig a la presó i, d’altra banda, política. Catalunya és un referent per aquells pobles que volen recuperar la seva sobirania i construir el seu Estat i és un procés exemplar des del punt de vista democràtic”, ha argumentat.

El líder abertzale s’ha mostrat convençut que el procés català no té marxa enrere i que “la transició que a Catalunya ja ha donat els seus fruits, es viurà d’una forma similar a Euskadi”. Otegi ha apuntat que “els bascos senten el procés català com a seu” i que enveja l’empoderament de la societat civil.   

Visita polèmica

Respecte a la polèmica que ha generat la seva visita, Otegi ha dit que la “gran majoria del Parlament l’ha volgut rebre i parlar amb ell”. Sobre el PSC, que no ha assistit a la junta de portaveus de la comissió d’Exteriors a la qual ha estat convidat Otegi, ha recordat que les seves relacions amb qui va ser el president del PSE-PSOE, Jesús María Eguiguren, són excel·lents. En aquest punt, ha retret al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que “hagi entrat en certes dinàmiques” a la contra.

“Em resulta xocant que en èpoques més complicades jo fos un interlocutor vàlid i que ara no. Això em fa pensar que hi ha qui no se sent còmode amb la pau”, ha llançat després de recordar que quan ETA encara estava activa va negociar amb el govern socialista de Zapatero i amb el del PP d’Aznar.

Respecte a les víctimes, Otegi ha apuntat que mantenen contactes no publicitats perquè “és millor parlar amb les víctimes que de les víctimes” i ha afirmat que seguiran fent gestos i el que calgui.

Puigdemont

Otegi ha admès que li hauria agradat entrevistar-se amb el president Carles Puigdemont però ha matisat que no ho ha forçat per no generar "problemes" en el context actual. 

Otegi, lehendakari?

El secretari general de Sortu ha condicionat el seu futur polític al suport de les bases de la coalició abertzale, però ha confirmat que si és escollit es presentarà a les eleccions.

Pel que fa a la inhabilitació per exercir un càrrec públic fins al 2021, Otegi ha assegurat que jurídicament està tranquil però no ha descartat cap estratègia de l'Estat espanyol: "Em sento responsable de bona part de la doctrina jurídica espanyola", ha sentenciat.