Rebut amb aplaudiments i crits d'independència, el secretari general de Sortu i exportaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, ha aprofitat el seu discurs en el marc d'un debat obert sobre els processos sobiranistes català i basc a l'antiga fàbrica de Fabra i Coats i davant de 1.200 persones al barri de Sant Andreu, per demanar perdó per l'atemptat d'Hipercor.

Sense mencionar explícitament l'atemptat perpetrat per ETA a Barcelona el 1987 on van morir una vintena de persones, Otegi ha volgut fer seu des de la "humanitat" el "dolor de les víctimes" de Catalunya, de Barcelona i del barri de Sant Andreu, per acabar dient que "això no hauria d'haver passat". De fet, ha avançat que està disposat a posar en marxa un procés per "parlar amb les víctimes" en comptes de "parlar només de les víctimes". Tot plegat, per construir "escenaris millors i més justos", ha dit.

Otegi ha carregat també contra el govern espanyol, assegurant que "no té cap interés en el desarmament d'ETA". De fet, assegura que aquest argument ha estat utilitzat per l'executiu espanyol per "amagar determinats problemes". Fins al punt d'assegurar que "l'Estat se sent perdedor en un escenari de pau".  

Unes 1.200 persones han escoltat Otegi. Foto / Sergi Alcàzar

Procés català i basc

Otegi ha assegurat un cop més que el procés català és "irreversible". "Estiguem o no en el govern, el govern basc serà el primer a reconèixer la República catalana", ha clamat. Cal tenir en compte que el País Basc celebra eleccions autonòmiques aquesta tardor i Otegi sona com a possible candidat per a EH Bildu. 

"Ens esteu donant una lliçó a tots", ha dit. En aquest sentit, Otegi opina que Catalunya viu un procés que "és avantguarda a Europa". De fet, ha clamat que "ens feu sentir el vostre procés com un procés propi". Amb aquestes paraules Otegi s'ha guanyat el públic i més encara quan ha assegurat que "la vostra lluita, és la nostra lluita". Fins i tot, Otegi ha explicat que aquest matí en la reunió al Parlament amb els membres d'Exteriors els ha demanat que la primera ambaixada catalana s'obri al País Basc. 

Aquest acte arriba després del tour que el líder de l'esquerra abertzale ha protagonitzat durant tot el dia al Parlament de Catalunya, amb audiència inclosa de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i que ha tret de polleguera el PP i C's. Precisament, des del faristol de la cambra, Otegi ha assegurat que anhela un procés de construcció nacional com el que viu Catalunya per Euskadi. 

De fet, Otegi ha emmarcat aquesta visita de tres dies a Catalunya en la dinàmica "d’escoltar i aprendre” del que han fet altres pobles i, en el cas de Catalunya, amb un sentiment d’agraïment.

"Destinat a liderar l'esquerra independentista"

A banda d'Otegi, han intervingut en l'acte de Fabra i Coats, sota el lema "Temps de pau, vents de llibertat! La solidaritat és la tendresa dels pobles", el republicà Joan Tardà i l'exdiputat de la CUP David Fernàndez com a representant de la plataforma Free Otegi. Els dos han recordat la visita entre reixes i intervinguda" que van mantenir amb Otegi a la presó. 

De fet, Fernández ha qualificat "d'injustícia" els sis anys i mig que ha estat a la presó. "Necessitàvem la teva llibertat per saber que la llibertat encara és possible", ha dit. Per la seva banda, Tardà ha demanat Otegi que "no defalleixi i que segueixi compromès amb la reconciliació de tots els cors". Tot plegat per donar-li la benvinguda així: "Casa nostra que és la teva". 

Tardà i Fernàndez van visitar Otegi pocs dies abans de sortir de la presó. Foto: Sergi Alcàzar

També ha intervingut l'advocat August Gil Matamala, que ha coincidit en titllar d'injustícia l'estada d'Otegi a la presó, a més de Gemma Calvet, Lluís Llach, Gabriela Serra i Jordi Armadans. De fet, el diputat de JxSí ha assegurat que Otegi és "l'home que està destinat a liderar l'esquerra independentista" que s'està reorganitzant al País Basc.

Llach ha animat el líder de l'esquerra basca a "ajuntar-se en el camí dels pobles que volen ser lliures", en referència al procés independentista català. Un missatge que també ha clamat la cupaire Gabriela Serra, quan ha assegurat que la República catalana "no la farem sols", sinó que es farà amb altres pobles que volen ser lliures. 

Entre els assistents, noms destacats dels partits d'esquerres catalans, com ara el cap de llista d'ERC pel Congrés Gabriel Rufián i pel Senat, Santi Vidal. També històrics de la CUP com Julià de Jodar o Antoni Infante, a més del grup parlamentari, encapçalat per l'Anna Gabriel.

Així mateix, han escoltat Otegi membres de Sí que es Pot, com ara el diputat Joan Josep Nuet o David Companyón d'EUiA. Per part de les entitats independentistes, Jordi Sànchez i Liz Castro, de l'ANC. També hi havia una representació de l'Ajuntament de Barcelona, amb Gerardo Pisarello, Laia Ortiz i Jaume Asens, que ha reclamat crear "ponts de diàleg" per fer possible "el somni d'una pau duradora al País Basc". En aquest sentit, ha assegurat que calen persones com Otegi. 

Asens, acompanyat per David Minoves de CIEMEN. Foto / Sergi Alcàzar

A més, s'han fet actuacions musicals de Feliu Ventura, que ha saludat Otegi amb un "benvingut a la tribu", Mireia Vives, Xavi Sarrià (Obrint Pas) i Ovidi3. L'acte ha estat organitzat pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN). Un acte, a l'antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, on s'han acreditat gairebé un centenar de mitjans i s'han reunit unes 1.200 persones.