La xiulada que va rebre Carme Forcadell durant l'acte de l'1 d'octubre organitzat pel Consell de la República i en el que també hi van participar entitats i partits independentistes encara porta cua. Durant els últims dies, qui era la presidenta del Parlament durant la celebració del referèndum i fins a l'aplicació del 155, i que posteriorment va ser empresonada fins a l'indult parcial del govern espanyol, ha rebut mostres de suport de diferents polítics, tant des d'ERC com de Junts, però aquestes no s'han succeït en el cas de l'Assemblea Nacional Catalana, entitat que va presidir la mateixa Forcadell. Aquest matí, en una entrevista a SER Catalunya, l'actual presidenta Dolors Feliu ha optat per no condemnar-les i titllar-les de "llibertat d'expressió", quelcom que sempre s'ha de defensar. 

Anant més enllà, Feliu ha tret ferro a la forta esbroncada que fa rebre Forcadell a l'acte de l'Arc de Triomf, mentre intentava pronunciar el seu discurs i ho ha comparat amb les xiulades amb què Catalunya sol rebre a Felip VI quan visita Catalunya: "Quan xiulem al Camp Nou el rei, a ningú li sembla malament", ha afirmat. Aquestes declaracions, en el cinquè aniversari del polèmic discurs de la monarca espanyol dos dies després de l'1-O, del qual avui se n'han conegut més detalls, han provocat una allau de crítiques a Feliu a les xarxes socials. Per això, ha optat per escriure una piulada en què ha matisat les seves declaracions, però sense condemnar els crits a Forcadell: "La comparació amb les xiulades al rei no ha estat encertada. El rei representa l'Estat que ens domina i reprimeix, i Carme Forcadell és una companya de lluita. Però les xiulades són llibertats d'expressió i això ho hem de defensar sempre".

Puigdemont, en defensa de Forcadell

Un dels primers a voler mostrar el seu respecte a Carme Forcadell va ser el president Carles Puigdemont, que també va participar a l'acte del Consell de la República que presideix, i que no va rebre els mateixos xiulets que la seva companya. A través de les xarxes, el president va explicar que no li havia agradat l'escridassada,  "no pas perquè el fet d’estar a la presó (com nosaltres a l’exili) ens hagi d’estalviar la crítica, sinó perquè ella va tenir la valentia d’anar a un acte incòmode per al seu espai polític i donar la cara". Així, en defensa de Forcadell, considera que "quan algú té la generositat d’assistir a un acte on sap que hi haurà gent descontenta, jo ho respecto i ho aplaudeixo". A més, afirma que aquest acte s'està utilitzant per desprestigiar el Consell de la República. "Sap molt de greu veure l’intent d’aprofitar l’actitud d’alguns per desacreditar-nos", ha lamentat.  

Avui, Laura Borràs, també ha assegurat que es va sentir incòmoda durant l'acte del Consell de la República i que ella va optar per aplaudir-la, ja que li té una gran estima personal i com a presidenta del Parlament de Catalunya, s'hi ha volgut emmirallar. Amb tot, però, ha advertit que és dolent personalitzar els xiulets, ja que "això no ens permet veure amb claredat que el que va fer la presidenta Forcadell va ser valenta", tot indicant que els xiulets, al cap i a la fi, són "una forma de normalitat democràtica a partir de la qual la gent expressa la seva disconformitat.

ERC defensa Forcadell 

Aquest dilluns, en la roda de premsa posterior a la reunió Executiva d'ERC, la portaveu del partit Marta Vilalta ha mostrat el seu rebuig a les xiulades i crits que va rebre Forcadell durant la seva intervenció. "Volem expressar la nostra decepció i tristesa davant dels somriures còmplices d'alguns durant la situació", ha exposat, remarcant que la l'expresidenta del Parlament "ho ha donat tot pel país" i ha dit que és "un exemple de fermesa i dignitat". Vilalta ha seguit la mateixa línia que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que el mateix dissabte considerava "absolutament lamentable" l'escridassada contra Forcadell.