Oriol Junqueras ha insistit que la reforma del Codi Penal "és un èxit", tot i la decisió del Tribunal Suprem. En una atenció als mitjans després de conèixer la sentència, el president d'ERC ha celebrat que "l'independentisme ja no podrà ser perseguit a no ser que faci servir la violència". I és que l'alt tribunal ha advertit que la derogació de la sedició fa que quedin impunes els processos secessionistes sense violència, de manera que ha extingit la inhabilitació de Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Josep Rull i Joaquim Forn (que podran anar a eleccions). Però el problema és que els magistrats han mantingut la inhabilitació de Junqueras, així com la de Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa per malversació — sense fer cas de la reforma pactada entre ERC i el PSOE.

És a dir, que Junqueras ha considerat que el Suprem actua segons "el seu ànim de revenja" (com diu Pere Aragonès) i "decideix aplicar la malversació com l'havia redactat el PP". Malgrat que "retorcen la interpretació dels drets", el president d'ERC ha assegurat que decisions com aquestes "reforcen" la posició dels republicans. "Sempre defensarem la nostra posició", ha afegit, abans de recordar que portarà el cas fins al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Una cosa que ja havia confirmat el seu advocat, Andreu van den Eynde, que ha confirmat que recorreran la sentència a Europa. Per la seva banda, ERC també havia defensat que la reforma "està ben feta".

Junqueras, despreocupat

Després d'acusar la justícia espanyola de "prescindir del que ha fet el legislatiu", Junqueras ha afirmat que ja s'esperava una decisió com aquesta: "No és una novetat, ha actuat així en moltes ocasions. Sempre actua així si té l'oportunitat". És per això que està convençut que amb sentències així guanyen posició davant dels catalans i "davant de la comunitat internacional", motiu pel qual ha insistit en la importància que "l'independentisme treballi en la mateixa direcció" per "eliminar la capacitat repressiva" de l'Estat. Ha estat una mena d'invitació a Junts i la CUP a sumar-se al diàleg amb el govern espanyol.

En aquesta línia, Junqueras s'ha mostrat despreocupat per la seva inhabilitació: "Els casos personals són el més irrellevant". També ha restat importància a les complicacions en el judici a Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, davant la forma com el Suprem ha escapçat la reforma de la malversació. "Por no n'hem tingut mai i no en tindrem ara", ha reblat. Finalment, ha reiterat que les decisions de la justícia espanyola "només serveixen per reforçar la convicció" de l'independentisme i donar l'oportunitat d'explicar-se "en clau internacional".