Amb la revisió de la sentència dels presos polítics independentistes, el Tribunal Suprem ha fet un “cop a la democràcia”, ha “atemptat contra les voluntats expressades per les majories a les cambres”. Així ho ha denunciat Esquerra Republicana aquest dilluns al migdia, tan bon punt s’ha conegut la resolució judicial. La portaveu nacional i secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha considerat una "arbitrarietat" que es mantingui la inhabilitació per a Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull. Els republicans consideren que la reforma del Codi Penal "està ben feta" i que el problema és dels jutges que no l'apliquen. No obstant això, la dirigent republicana ha subratllat que aquesta decisió arbitrària "facilitarà la defensa davant dels tribunals internacionals”. Abans esgotaran la jurisdicció espanyola recorrent la decisió davant del mateix Tribunal Suprem.

Pocs instants abans, la sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha revisat la condemna als independentistes catalans en funció de la reforma del Codi Penal pactada pel PSOE i Esquerra Republicana. La principal conclusió és que, seguint el mateix criteri de l’instructor Pablo Llarena, el Suprem condemna Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa pels delictes de malversació i desobediència i els manté les penes d'inhabilitació fins al 2030 i el 2031. Marchena tampoc veu equiparable l'actual delicte de desordres agreujats amb el de sedició.

 

En la roda de premsa posterior a l’executiva d’aquest dilluns, minuts després de fer-se pública la revisió de condemnes, Esquerra Republicana ha fet un balanç més negatiu que positiu. Només ha celebrat que “caiguin els delictes de sedició i es reconegui que s’ha despenalitzat qualsevol procés d’independència que no sigui violent”. En aquest punt, Marta Vilalta s’ha felicitat per l’extinció de la inhabilitació de l’expresidenta Carme Forcadell, els exconsellers Josep Rull i Joaquim Forn, i Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. Però és una moneda amb cara i creu. Al revers, el manteniment de la inhabilitació de Junqueras, Romeva, Bassa i Turull. “Veiem una arbitrarietat que respon a la dreta més retrògrada”.  La dirigent republicana ha denunciat que el Tribunal Suprem “vol deixar en paper mullat la intenció del legislador”.

Aquesta revisió de condemnes és fruit de la reforma del Codi Penal que ERC va pactar el govern espanyol la passada tardor. Tot i això, des de Calàbria defensen que la reforma legislativa “està ben feta” i que “la voluntat del legislador era molt clara”: eliminar el delicte de sedició i reformar la sedició. És la justícia, que “és hereva de qui és hereva”, qui en fa “cas omís”, ha denunciat Marta Vilalta, que ha defensat que la "desjudicialització" sí que està sent "efectiva" com es demostra amb la sedició.

Malgrat tot, des d’ERC es comprometen a “continuar batallant políticament i jurídicament perquè es faci justícia”. Consideren que “demostrar aquesta arbitrarietat facilitarà la defensa de la nostra causa davant dels tribunals suprems”. El primer pas probablement serà un incident de nul·litat davant del Tribunal Suprem, per a després fer el pas al Tribunal Constitucional, a la justícia europea i als organismes internacionals.