Escapçada. La reforma del delicte de malversació impulsada per ERC per als excàrrecs del Goven pendents de jutjar per l’1-O ha estat definitivament escapçada aquest dilluns amb la resolució del Tribunal Suprem, presidit per Manuel Marchena. El Suprem ha rebutjat aplicar la malversació atenuada, inclosa en la reforma del Codi Penal, i manté la inhabilitació a càrrec públic que ja tenien els condemnats per l’1-O: fins al 2031 per a Oriol Junqueras i Dolors Bassa i fins al 2030 per a Raül Romeva i Jordi Turull. Aquest posicionament, que ja van defensar per als exiliats el jutge Pablo Llarena i la Fiscalia General de l’Estatperjudicarà directament els responsables de llavors del Departament d’Economia i Hisenda, els republicans Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, pendents de ser jutjats al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), amb la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que només ha estat processada per desobediència. La Fiscalia Superior de Catalunya havia de presentar la setmana passada l’escrit d’acusació i, amb la resolució de Marchena, ja té tots els avals per demanar que siguin castigats per malversació agreujada, que si la despesa supera els 250.000 euros pot ser sancionada fins a 12 anys de presó. La causa contra el president Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig, processats per malversació i desobediència, també s’agreuja.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anunciar, el novembre passat, la conclusió del sumari i va ordenar l'obertura del judici oral contra l'actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i els diputats d'ERC Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, per la seva actuació en els preparatius de l'1-O quan eren càrrecs del Departament d'Economia i Hisenda. Jové i Salvadó estan processats pels delictes de desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets. Aquests dos últims delictes poden implicar elevades penes de presó. El tribunal per jutjar els càrrecs d'ERC està format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, Carlos Ramos i Fernando Lacaba. Quan la Fiscalia presenti l’escrit d’acusació, després ho faran l’Advocacia de l’Estat i Vox, que és acusació popular.

ERC rebutja la malversació

L’advocat dels líders d’ERC condemnats pel Suprem, Andreu Van den Eynde, va defensar que les despeses realitzades per l’organització del referèndum d’autodeterminació de Catalunya no encaixaven en cap delicte de malversació, perquè sosté que van realitzar una actuació demanada per la ciutadania. Per la seva part, en l’actualització del processament del president Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, l’Advocacia de l’Estat ha defensat que se’ls ha d’aplicar la malversació atenuada perquè no hi ha cap enriquiment personal ni de tercers. I, per tant, s'espera que també ho demani per a Jové i Salvadó. El jutge Pablo Llarena, però, va assegurar que disposar de fons públics per a un destí no oficial és un ús no adequat enquadrat a la malversació, no a l’administració deslleial, tal com ara ha raonat el tribunal, format per sis magistrats, i companys de Llarena en la sala penal del Suprem. Els líders d'ERC, com Marta Rovira,​ van interpretar la resolució de Llarena com una clara persecució a l'independentisme. 

La reforma penal, impulsada per ERC i pactada amb el PSOE, intentava que els excàrrecs del Govern no s’haguessin d’enfrontar a unes penes com les que van imposar als líders polítics. El nou delicte de malversació atenuat (art. 433 del Codi Penal) castiga el desviament de despesa pressupostària d’un a quatre anys de presó i inhabilitació fins als sis anys si hi ha una afectació greu del servei. Ara, però, la Fiscalia podria demanar-los el doble.

Els investigats pel jutjat d'instrucció 13 i 18, afectats

La resolució de Marchena també afecta directament uns divuit processats per malversació i falsedat documental que estan inclosos en la trentena de càrrecs de la Generalitat i empresaris acusats d’organitzar l’1-O, investigats pel jutjat d’instrucció 13 de Barcelona i que fa temps que estan pendents de ser jutjats per la secció 21 de l’Audiència de Barcelona. A més a més, hi ha una desena d’investigats al jutjat d’instrucció 18 de Barcelona per la promoció de la independència de Catalunya a l’exterior. Aquest cas i el del jutjat d’instrucció 13 estan pendents que l’Audiència de Barcelona resolgui la competència i si s’unifiquen en una sola causa.