Segueixen les reaccions a la sentència del Suprem sobre els encausats pel procés. Aquest dilluns a la tarda l'advocat d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha afirmat que el Tribunal Suprem ha fet "trampa" a l'hora d'interpretar de "forma esbiaixada" les modificacions legislatives sobre la malversació de fons públics als dirigents independentistes jutjats per l'1-O. El Suprem ha mantingut les penes de més de deu anys d'inhabilitació per malversació per a Junqueras, Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull, i Van den Eynde creu que això és una nova prova que la interpretació de la llei no és "previsible" quan es tracta dels polítics independentistes. L'advocat ha afirmat que recorreran la nova pena fins a Europa, on les seves "tesis" tenen millor "acollida".

L'advocat de Junqueras i Romeva també ha afirmat que des del seu punt de vista era "previsible" que el Suprem "no escoltés als legisladors", tot i que es pregunta com pot ser que "el poder judicial encara vulgui esmenar la voluntat i les orientacions politicocriminals del legislador". En aquest sentit, Van den Eynde ha confirmat que recorreran la decisió "per seguir denunciant la deriva de sempre, que el poder judicial reinterpreta la llei quan li convé per efectuar repressió política". "Novament, la lletra de la llei no importa, i prova d'això és que ningú sap com s'interpretarà la llei i tothom dona per suposat que el poder judicial ho farà com vol", ha argumentat.

Per a Van den Eynde resulta "estrany" que el Suprem digui que l'eliminació de la sedició deixa "l'Estat desarmat", però alhora això no tingui cap impacte en la pena d'inhabilitació. "És impensable des d'una lògica jurídica", considera. "Que interpretin la malversació per suplir la desaparició de la sedició, és una trampa", ha afegit, en considerar que els magistrats han fet una "interpretació extensiva, una analogia contra els condemnats". "No és lògic, però ens hi tenen acostumats i ens dona força a Europa, on durem aquesta interpretació esbiaixada del dret", ha reblat.

L'advocat diu que la seva tesi principal a Europa, "que té acollida", és "la imprevisibilitat en l'aplicació del dret penal en el cas català". "No sabem quin jutge ens jutjarà, quina llei ens aplicaran, quina pena ens imposaran, però no és perquè no sabem llegir el dret, sinó perquè el dret es reinterpreta de forma imprevisible", ha relatat. "Espanya s'aparta de l'imperi de la llei, perquè si la interpretés segons està escrita, tothom sabria la pena, i això no passa mai", ha conclòs.

 

El Suprem manté la inhabilitació a Junqueras, Turull, Romeva i Bassa

La sala penal del Tribunal Suprem, presidida per Manuel Marchena, ha revisat la condemna als independentistes catalans en funció de la reforma del Codi Penal pactada pel PSOE i Esquerra Republicana. La principal conclusió és que, seguint el mateix criteri de l’instructor Pablo Llarena, el Suprem condemna Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa pels delictes de malversació i desobediència i els manté la inhabilitació fins al 2031. Ara bé, la sentència extingeix les penes d'inhabilitació contra Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Joaquim Forn i Carme Forcadell per la revisió de delictes.