El gran festival ultra que ha organitzat Vox per aquest cap de setmana a Madrid ha generat una gran polèmica. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ha demanat a la Fiscalia General de l'Estat investigar l'actuació d'un grup que va cantar durant la nit d'aquest dissabte en l'esdeveniment Viva22 de Vox on es van poder sentir frases com "tornarem al 36". Infovlogger i Els Meconis són els protagonistes de l'actuació que aquest diumenge s'ha viralitzat en xarxes socials. En la cançó, denominada 'Tornarem al 36', es reivindica "cabrejar als comunistes, feministes i progres" i s'esmenta el "PSOE, Podemos, ERC, Bildu, Puigdemont i Rufián" per qüestionar "què podria sortir malament" amb tots ells.

"L'esquerra que governa es diu front popular, envoltats de revolucionaris, pajilleros de sofà", canten també. No suficient amb això, també sumen igual que "les feministes protesten per una violació grupal, hi ha 10 més a investigar, m'és igual són del Senegal" o "si ets gai i vols anar a veure l'orgull LGTB, has d'ensenyar el carnet de bon homosexual". El vídeo s'ha fet viral per les xarxes socials i ha generat molta polèmica pels missatges que es transmeten en aquesta cançó. Per aquest motiu, l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha demanat a la Fiscalia que investigui els fets i a la Secretaria d'Estat de Memòria Democràtica "exercir com a denunciant contra un delicte d'odi".

 

Reaccions a l'actuació 

L'actuació d'aquest grup a la festa de Vox no ha deixat indiferent a ningú. Alguns polítics espanyols, als quals es fa referència en la cançó han volgut expressar la seva opinió. El portaveu d'ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha contestat al vídeo a través de Twitter agraït per "inspirar a l'OBK fatxa", ja que li esmenten en la cançó. Per la seva banda, el portaveu d'Unides Podem en el Congrés, Pablo Echenique, ha ironitzat declarant-se "absolut fan" del grup, al qual ha qualificat de "Take That nazis". Aquesta piulada ha tingut resposta de Vox, el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha citat aquesta piulada i ha afegit: "quan t'adones que estàs començant a perdre la batalla cultural". 

El president del grup parlamentari d'Unides Podem en el Congrés, Jaume Asens, ha lamentat que "molts riures amb els vestits en el festival de Vox, però durant la nit es cantava 'tornarem al 36'. Els que provoquen no són les víctimes, són els que s'enorgulleixen del franquisme". Tanmateix, el president del Principat d'Astúries, el socialista Adrián Barbón, ha qualificat de "molt greu" la tornada de "tornarem a 36". "És a dir, al cop d'estat i la guerra civil que va dessagnar a Espanya", ha lamentat en una publicació en el seu perfil de Twitter en la qual ha titllat a Vox d'"extrema dreta i inconstitucionals".

A l'altra cara de la moneda, s'ha situat l'exdirigent de Vox, Macarena Olona, qui ha felicitat els autors de la cançó per atrevir-se a "rebentar la dictadura ideològica com pocs artistes ho fan". 

La resposta dels cantants

Els Meconis i Inflovlogger han volgut contestar a aquestes crítiques utilitzant el mateix canal. Des dels seus perfils de Twitter han respost als polítics, "això de OBK fatxa de Rufián havia tingut fins a gràcia. Això d'anomenar-nos nazis només se li podia ocórrer a un sac d'odi com aquest", han dit respecte a les paraules dels portaveus en el Congrés d'ERC i Unides Podem.