Com és Oriol Junqueras, no acaba de dir les coses pel seu nom però se li entén tot. L’endemà de la ruptura del Govern de la Generalitat, amb la sortida de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana encara calibra quins suports pot tenir o no. I el president d’ERC ha estat clar: la legislatura ha de poder continuar endavant amb “el suport del país”, de tots aquells qui comparteixen objectius. Ha fet servir un exemple: “Si aquells que han elaborat els pressupostos estan disposats a votar-los, hi haurà pressupostos. I si no els volen votar, hi haurà una pròrroga”. En canvi, sí que ha allunyat l’escenari de pactes amb el PSC, que “no està compromès amb la fi de la repressió”, malgrat la mà estesa de Salvador Illa.

 

Ha estat l’única línia vermella que estableixen des de Calàbria, i ha costat més d’una pregunta establir-la. “La línia vermella és molt clara, és el compromís amb el benestar de la gent, amb la dignitat individual i col·lectiva, amb la fi de la repressió, amb la democràcia, amb la idea que la ciutadania ha de decidir el seu futur en un referèndum d’autodeterminació”, ha respost en primer lloc Oriol Junqueras. A la tercera qüestió sobre el tema ha aclarit que “és evident que el PSC no està compromès amb la fi de la repressió, almenys en la mesura que continua avalant bona part de la repressió” i "van aplaudir el nostre empresonament". Mentre això continuï sent així, un escenari de pactes amb els socialistes catalans queda lluny.

Les possibles aliances del nou Govern d’Aragonès en solitari han sobrevolat la roda de premsa posterior a l’executiva extraordinària d’ERC, justament perquè només tenen 33 escons al Parlament. Però el líder republicà s’ha mostrat convençut que podran mantenir els suports que comptaven fins ara, inclosos els de Junts per Catalunya i els comuns, sense citar-los pel seu nom. Junqueras ha expressat la “voluntat d’entendre’s amb tothom” i ha assenyalat que els continuen unint “grans objectius i principis”, com la defensa del referèndum o la lluita contra la repressió. “Confiem que tots aquells que ho han defensat continuïn treballant en aquesta direcció”, ha assegurat. I ha reblat: "Si el país ens ajuda, serem capaços de fer coses extraordinàries".

El president d'Esquerra Republicana ha sortit acompanyat de part de l'executiva, que l'han acompanyat en una imatge d'unitat, des de la secretària general adjunta Marta Vilalta, fins al portaveu al Congrés dels Diputats i flamant alcaldable a Santa Coloma de Gramenet, Gabriel Rufián.

Mà estesa d'Illa

"Construir una alternativa no és dir no a tot". Aquest ha estat el plantejament del primer secretari del PSC, Salvador Illa, davant del nou escenari polític provocat per la decisió de la militància de Junts d'abandonar el Govern de la Generalitat. En aquest sentit, des de Bagà (Berguedà), Illa ha afirmat que manté la mà estesa al Govern del president Pere Aragonès per parlar sobre l'aprovació dels pressupostos del 2023.  "El més important que tenim ara al davant són els pressupostos. Farem el que ja hem dit que faríem. Mantinc la mà estesa perquè Catalunya tingui uns pressupostos de país", ha afirmat.

Rufián a Santa Coloma

Més enllà de la crisi de Govern, l’executiva d'ERC ha coincidit amb la proclamació de Gabriel Rufián com a candidat a les municipals de Santa Coloma de Gramenet. Oriol Junqueras ha defensat el salt a la política local: “No sé quines funcions tindrà a Santa Coloma, però estic seguir que és de per vida aquest compromís”. I també que ho compagini amb el càrrec de portaveu a Madrid: “Volem posar els millors a tot arreu. I el Gabriel Rufián és el millor que tenim a les llistes del Congrés. Té tota la meva confiança personal, estima i consideració”.